Σχεδόν όλοι, όσοι ασχολούμαστε με τη φωτογραφία, είμαστε και συμμέτοχοι στα κάθε είδους κοινωνικά δίκτυα, μέσα από τα οποία δημοσιοποιούμε τη φωτογραφική μας δουλειά, έτσι ώστε άμεσα και χωρίς την χρονοβόρα και οικονομικά επιβαρυντική διαδικασία των εκθέσεων, να γίνει η απαραίτητη συναλλαγή με το κοινό, η ζύμωση και ώσμωση του έργου με τον θεατή. Δεν συζητώ βεβαίως για την ποιότητα των δυο διαδικασιών που χωρίς καμιά αμφιβολία είναι υπέρ της "κλασικής" έκθεσης σε κάποια γκαλερί ή δημόσιο χώρο, όμως και η "έκθεση" στο διαδίκτυο είναι χρήσιμη προσφέροντας μια γρήγορη, μαζική και ανέξοδη προβολή του έργου μας.
Την ανάγκη αυτή, έρχεται να καλύψει η πληθώρα των ομάδων που δημιουργήθηκαν στο facebook για τους φίλους της φωτογραφίας, οι οποίες καλύπτουν θεματικά σχεδόν όλο το φάσμα της φωτογραφικής δημιουργίας.
Ένα κίνητρο που χρησιμοποιούν αυτές οι ομάδες για να προσελκύσουν μέλη, αλλά και για να δώσουν ένα σκοπό και περιεχόμενο στην ομάδα τους, είναι η διενέργεια διαγωνισμών με σκοπό κάποιες διακρίσεις, μεταξύ των μελών που παίρνουν μέρος.
Προσωπικά συμμετέχω σε κάποιες από αυτές τις ομάδες, όπως και σε ορισμένους διαγωνισμούς για να "δω από τα μέσα" πως λειτουργούν, με ποια κριτήρια επιλέγουν, ποιο τελικά είναι το πρακτικό αποτέλεσμα συμμετοχής σε μια τέτοια ομάδα.
Η Photopia είναι μια από αυτές τις ομάδες της οποίας είμαι μέλος. Η δικιά μου εμπειρία και προσέλευση στην ομάδα έγινε κατόπιν γνωριμίας μου με μέλη της, ανθρώπους που εκτίμησα όχι μόνο για το καλλιτεχνικό τους έργο αλλά γενικότερα, και αυτό έγινε μέσα από την "ανάγνωση" της δημόσιας διαδικτυακής αλλά και "ζωντανής" εικόνας τους.
H Photopia έχει καθιερώσει μια διαγωνιστική διαδικασία για να φτάσει σε ένα αποτέλεσμα που το ονομάζει e-έκθεση, δίνοντας κάθε φορά ένα διαφορετικό θέμα.
Σε καθορισμένο χρονικό διάστημα, τα μέλη υποβάλλουν τον αριθμό φωτογραφιών που καθορίζεται και με τη λήξη αυτού του χρόνου, γίνεται ψηφοφορία με υποχρεωτική συμμετοχή των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό και δυνητική συμμετοχή, για όλα τα μέλη. Βγαίνουν νικητές αυτοί που θα συγκεντρώσουν περισσότερες ψήφους.
Χρησιμοποιείται ένας δημοκρατικός και διαφανής (βεβαίως) τρόπος ψηφοφορίας, μοναδικός απ' ότι έχω αντιληφθεί σε σχέση με άλλες αντίστοιχες ομάδες που κάνουν διαγωνισμούς, με αρκετά τεχνικά προβλήματα όμως καθώς το fb που χρησιμοποιείται δεν είναι κατάλληλο γι' αυτό το σκοπό. Αλλά δεν είναι αυτό το κύριο που με προβληματίζει.
Αναρωτιέμαι, αν είναι αποδεκτό στην τέχνη γενικά και πιο ειδικά στη δημιουργική φωτογραφία στην οποία αναφέρομαι, το όποιο έργο μας, μια φωτογραφία, μπορεί να αξιολογηθεί με λογική περισσότεροι η λιγότεροι ψήφοι, σε μια επιλογή της οποίας τα κριτήρια είναι εντελώς απροσδιόριστα και υποκειμενικά. Θέλουμε δηλαδή κάτι που είναι εντελώς υποκειμενικό, κάτι που δεν έχει διαστάσεις, βάρος ταχύτητα ή όγκο να το "μετρήσουμε" και να το κατατάξουμε, με αντικειμενικότητα μετρώντας πόσες φορές επιλέχθηκε από αυτούς που ψήφισαν.
Δεν μπορεί να λειτουργήσει η αρχή της πλειοψηφίας για αξιολόγηση στη τέχνη. Όχι μόνο ακούγεται περίεργη μια τέτοια διαδικασία, άλλα αποτελεί τροχοπέδη στην δημιουργικότητα, στην απελευθέρωση του δημιουργού από ακαδημαϊκές προσεγγίσεις, στερεότυπα και πρότυπα που καθορίζει κάποιος γκουρού.
Εκτιμώ ότι αυτή η διαγωνιστική πλευρά της photopia δεν συνάδει με το επίπεδο της φωτογραφικής σκέψης και δημιουργικότητας των μελών της.