Δίκτυο οπτικών ινών στη Νίκαια.


Μέσα στον Αύγουστο, είδαμε όλοι στο κέντρο της Νίκαιας να εκτελούνται τα έργα ανάπτυξης του  δικτύου οπτικών ινών  στη πόλη μας. Η εργασίες συνεχίζονται για να καλύψουν όλη τη περιοχή της Νίκαιας που μαζί με την περιοχή του Ρέντη (έχει ήδη τελειώσει), θα καλύψει  περίπου 40 χιλιόμετρα (σύμφωνα με ανάρτηση του Δήμαρχου Γ. Ιωακειμίδη).
Το έργο αυτό εντάσσεται στη β' φάση της διαδικασίας του Κανονισμού για την εισαγωγή της τεχνολογίας VDSL vectoring στην οποία συμμετέχουν οι Vodafone και Wind.
Η Wind έχει αναλάβει περιοχές σε Αττική (μεταξύ άλλων στα ΑΚ Ακαδημίας, Φιλελλήνων, Κολωνού, Αιγάλεω, Νίκαια, Κερατσίνι) και Θεσσαλονίκη καθώς και σε Καλαμάτα, Λάρισα και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Στη Wind συγκεκριμένα ανατέθηκε η ανάπτυξη δικτύου πρόσβασης νέας γενιάς συνολικά σε 2.732 υπαίθριες καμπίνες οι οποίες υπάγονται σε 23 ΑΚ ΟΤΕ.
 Θα αναπτύξει τεχνολογία:
VDSL vectoring (Fiber to the Curb (FΤΤC): τοποθέτηση ίνας μέχρι την καμπίνα (το γνωστό ΚΑΦΑΟ), όπου στην συνέχεια η υπηρεσία παρέχεται με το υπάρχον καλώδιο χαλκού ως τον τελικό χρήστη. με ταχύτητες από 50 έως 200/300+ Mbps.) σε 1.666 υπαίθριες καμπίνες.
VDSL vectoring σε συνδυασμό με G.Fast ( Fiber to the Building (FΤΤΒ):Αφορά στην τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το κτίριο, όπου μετά η υπηρεσία παρέχεται μέσω του δικτύου χαλκού από σε κάθε κατοικία – κτήριο. με  ταχύτητες άνω των 300 Mbps και έως 800 Mbps.) σε 806 καμπίνες (ποσοστό 29,5%).
Σε 260 καμπίνες η εταιρεία προτίθεται να υλοποιήσει αρχιτεκτονική FTTH (Είναι η τοπολογία που αφορά στην τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι και τον τελικό χρήστη, τεχνολογία που δίνει άλλες διαστάσεις στην εμπειρία της διαδικτυακής σύνδεσης με ταχύτητες ως και 1 Gbps.) ποσοστό 9,5%.

Πρέπει βεβαίως να τονίσουμε ότι σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών άργησε πάρα πολύ να έρθει, γιατί φυσικά οι εταιρείες προτίμησαν πρώτα περιοχές που ο πληθυσμός ήταν εύρωστος οικονομικά, δηλαδή αποφάσισαν να πουλήσουν με ταξικά κριτήρια σε αυτούς που θα μπορούσαν να αγοράσουν.
Ας ελπίσουμε πως στη κατανομή των τριών διαφορετικών τεχνολογιών που θα αναπτυχθεί να δοθεί η δυνατότητα επιλογής στους Νικαιώτες και για τις τρεις .