Απολογισμός της Δημοτικής παράταξης ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΡΕΝΤΗ "κόντρα στο ρεύμα"



Μέσα στη δίνη των δραματικών εξελίξεων στη Κύπρο, και στη συνεχιζόμενη για τον ελληνικό λαό μνημονιακή πολιτική φτώχειας και εξαθλίωσης που επιβάλλουν οι τρόικες εσωτερικού και εξωτερικού, στη Νίκαια-Ρέντη, μια από τις μεγαλύτερες πόλη της χώρας, τόπος κατοικίας λαϊκών στρωμάτων της εργατικής τάξης και μικρών επιχειρήσεων, ένα μικρο, αλλά ζωντανό και δραστήριο κομμάτι του λαού της, η Κίνηση Πολιτών Νίκαιας Ρέντη «κόντρα στο ρεύμα» πραγματοποιεί την ετήσια ανοιχτή συνέλευση της.

Μια δημοτική παράταξη που δημιουργήθηκε λίγο πριν τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, για να εκφράσει ένα κομμάτι του λαού της Νίκαιας που δεν το κάλυπταν πολιτικά, ιδεολογικά και αυτοδιοικητικά οι υπάρχουσες δημοτικές παρατάξεις. Το κομμάτι της ριζοσπαστικής Αριστεράς που είχε αναφορά στον Σύριζα αλλά και πολίτες ανένταχτους κομματικά που ήθελαν να ξεφύγουν από τον στενό κομματικό εναγκαλισμό του δήμου από κομματικούς υποψήφιους, και υποψήφιους "επαγγελματίες" της τοπικής αυτοδιοίκησης, που τις προηγούμενες τετραετίες είχαν δείξει την ανύπαρκτη αυτοδιοικητική τους μέριμνα και διοίκηση για τα προβλήματα του λαού και της πόλης. Ασφαλώς το εγχείρημα αυτό ήταν "κόντρα στο ρεύμα" των μεγάλων "κυβερνητικών" κομμάτων και κόντρα στις μεγάλες "παραδοσιακές" δημοτικές παρατάξεις, που δεν είχαν τίποτα καινούργιο να προσφέρουν πέρα από την "στήριξη" του κομματικού τους φορέα...

Το αποτέλεσμα ήταν φτωχό σε μέγεθος αλλά ελπιδοφόρο για τη Κίνηση πολιτών, αφού έκλεξε έναν δημοτικό σύμβουλο, τον επικεφαλής της Κίνησης, Κώστα Παπαδόπουλο, που με βάσει και τον απολογισμό δράσης, κινήθηκε με πολλαπλάσια από το μέγεθος της, δραστηριότητα, με βοήθεια, έλεγχο, συμμετοχή, με προτάσεις που θα υλοποιούσε ο Δήμος προς όφελος των πολιτών. Η κίνηση στα πλαίσια της αυτόνομης δράσης της, με τις μικρές της δυνάμεις, οργάνωσε και συμμετείχε σε δράσεις και στα κινήματα αλληλεγγύης, στον αντιρατσιστικό - αντιφασιστικό αγώνα, βοήθησε το κίνημα για την παιδεία την υγεία και το πολιτισμό, αλλά και συμμετείχε στις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις και απεργίες για την ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής των μνημονίων, της σκληρής λιτότητας, και εξαθλίωσης για τον λαό.

Ενάμιση περίπου χρόνο πριν από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, σε αυτή την ανοιχτή συνέλευση, τίθεται ασφαλώς το ερώτημα: Τι κάνουμε και πως προχωράμε από δω και πέρα; 
Μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε σε αυτό που έχει πλέον μπροστά της η κίνηση. Τα νέα δεδομένα που αφορούν τη κεντρική πολιτική σκηνή, την αλλαγή του συσχετισμού πολιτικών δυνάμεων που υπήρξε από τις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη 2012, την σημαντική φτώχεια και εξαθλίωση του λαού της πόλης, την νέα αυτοδιοικητική πολιτική που υπαγορεύτηκε από τα μνημόνια και θέλει τη Τοπική Αυτοδιοίκηση να χάνει τον κοινωνικό ρυθμιστικό αναδιανεμητικό της ρόλο και να γίνεται "επιχείρηση" που θα πουλάει υπηρεσίες στους πολίτες που θα έχουν να πληρώσουν!

Η απάντηση μια και μοναδική. Πρέπει η αυτόνομη δημοτική παράταξη, η Κίνηση Πολιτών "κόντρα στο ρεύμα", να ανταποκριθεί θετικά σε όλες αυτές τις προκλήσεις. Πρέπει να ενισχυθεί, να δυναμώσει, να συντονιστεί, να εμπλουτιστεί με ιδέες, δράσεις και ανθρώπους τίμιους και αγνούς. Πρέπει να εκπροσωπηθεί και να ενισχυθεί με πολίτες και από τον Ρέντη Μακρυά από τακτικισμούς, από "αγαπησιάρικες" προσεγγίσεις, από κλασικές αυτοδιοικητικές τρίπλες και μεταγραφές. Δημιουργήθηκε από ενεργούς πολίτες της πόλης, από την ανάγκη να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα και τις ανάγκες των πολιτών, να δώσει λύσεις σε τοπικά προβλήματα, να δώσει προοπτική και ελπίδα στο λαό της. 
Η απόφαση ήταν για μια νέα συνέλευση μέσα στο επόμενο δίμηνο, όπου το νέο συντονιστικό όργανο που εκλέχτηκε θα φέρει πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα, και στην οποία θα τεθεί και το θέμα του επικεφαλής της δημοτικής κίνησης που θα δώσει τη μάχη των επόμενων δημοτικών εκλογών.