Ο δεκάλογος της συλλογικής κουζίνας,μια ενδιαφέρουσα ιδέα!

Επιλέγει ελληνικά! Υμνεί τη μυρωδιά και τη γεύση που αναδύουν τα εποχικά προϊόντα. Εξαίρει τον συνδυασμό τους στην ελληνική μαγειρική πανδαισία. Προσέχει την ποσότητα, τον χρόνο του γεύματος και ό,τι συμβαίνει κατά τη διάρκειά του. Με κάθε μπουκιά, προάγει την τροφή ως σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού και της παράδοσής μας και γίνεται υπερήφανο κομμάτι μιας παγκόσμιας κοινότητας. Είναι απολαυστική, δίκαιη προς τον παραγωγό και μαγειρεύει υγιεινά, με τρόπο φιλικό προς τη γη.

Είναι η Συλλογική Κουζίνα, που θα διοργανώνεται από την Κυριακή 3 Μαρτίου και για κάθε Κυριακή στο Κέντρο της Γης. Από ανθρώπους που αντιστέκονται δημιουργικά, σε πείσμα των καιρών, μέσα σε μία μικρή όαση πρασίνου στην καρδιά της πόλης. Σύμφωνα λοιπόν με την Οργάνωση Γη, η κουζίνα γίνεται απόλαυση και κοινωνικό γεγονός όταν είναι:


  1. Εποχική. Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο. Η ντομάτα παρομοίως...
  2. Τοπική. Διαλέγουμε προϊόντα του τόπου μας και αν γίνεται από τον κήπο μας, προσωπικό ή κοινοτικό. Έτσι δεν επιβαρύνουμε το περιβάλλον με μεταφορικά, ενώ στηρίζουμε τους ντόπιους παραγωγούς και την τοπική κοινωνία.
  3. Βιολογική. Τρόφιμα ελεύθερα από τους κινδύνους των μεταλλαγμένων σπόρων από τοξικά φυτοφάρμακα και συνθετικά λιπάσματα.
  4. Προσιτή. Κάθε μερίδα κοστίζει λιγότερο από 2 ευρώ.
  5. Λιτή. Μαγειρεύουμε απλά, τρώμε ποιοτικά, καταναλώνουμε κανονικές μερίδες και φροντίζουμε να φτάσει για όλους.
  6. Θρεπτική. Απολαμβάνουμε το φαγητό μας, φροντίζουμε τον εαυτό μας.
  7. Συμμετοχική. Μαγειρεύουμε, καθαρίζουμε, συνεισφέρουμε.
  8. Δημιουργική. Η φαντασία στο τσουκάλι και η χαρά του τηγανιού.
  9. Ανανεώσιμη. Δεν πετάμε τίποτα, χρησιμοποιούμε τα πάντα, ανακυκλώνουμε τα ανόργανα, κομποστοποιούμε τα οργανικά.
  10. Ψυχαγωγική. Ποιός είπε ότι το μαγείρεμα δεν είναι διασκεδαστικό;
Αν όλα αυτά σας εκφράζουν και σας κάνουν πιο χαρούμενους, τότε από την Κυριακή 3 Μαρτίου μπορείτε να πάρετε τα παιδάκια σας, τους αγαπημένους σας ή τους φίλους σας και να κάνετε μία γευστική βόλτα στο Κέντρο της Γης.
Οργάνωση Γη – Κέντρο της Γης
Λ. Δημοκρατίας 67, Ίλιον, ΤΚ 131 22
Για στοιχεία επικοινωνίας με την οργάνωση δείτε εδώ.

 του Παύλου Γεωργιάδη http://www.bostanistas.gr