Μπορεί ένα φιλί να αλλάξει τον κόσμο;



 Γράφει η Χριστίνα Ν. Χαραλαμποπούλου
Αν ο Klimt βρισκόταν εν ζωή, φέτος θα έκλεινε τα 150 του χρόνια. Αυτό το γεγονός αποτέλεσε την αφορμή για να αφιερωθεί το 2012 στον Gustav Klimt. OΟργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα δίνουν το δυναμικό παρόν στους εορτασμούς προς τιμήν του μεγάλου ζωγράφου και διοργανώνουν έκθεση με τίτλο «GustavKlimt – Wegbereiter der Moderne» («Γκούσταφ Κλιμτ – Ένας πρωτοπόρος του Μοντερνισμού»). Η έκθεση θα διαρκέσει μία εβδομάδα από τις 6 έως τις 11Νοεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα». Ο τρόπος παρουσίασης του Klimt στο κοινό θα πραγματοποιηθεί μέσα από 15 charts τα οποία θα «παίρνουν» από το χέρι τους επισκέπτες και θα τους ταξιδεύουν στα άδυτα της ζωής και του έργου του.

teyxos7-xaralampopoulou
«Το φιλί» 1907/8, λάδι, ασήμι, χρυσός σε καμβά. Διαστάσεις 180*180 cm. [Πηγή: Belvedere]

Ο Gustav Klimt υπήρξε ένας πρωτοπόρος της τέχνης, γι’ αυτό άλλωστε και ο τίτλος της έκθεσης «Γκούσταφ Κλιμτ – Ένας πρωτοπόρος του Μοντερνισμού». Γεννημένος στις 14 Ιουλίου του 1862 στο Μπάουμγκαρτεν, μία γειτονική περιοχή της Βιέννης, έμελλε να αποτελέσει έναν από αυτούς που θα άφηνε βαθιά χαραγμένο το στίγμα του στο χώρο της τέχνης. Αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους φορείς του κινήματος της απόσχισης στη Βιέννη ενώ βοήθησε την art nouveau να γίνει παγκοσμίως γνωστή.
Γιος ενός φτωχού αλλά ταλαντούχου χαράκτη χρυσού, από νωρίς φάνηκε η καλλιτεχνική του φύση αφού στα 14 επωφελήθηκε από μία υποτροφία και γράφτηκε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών (Kunstgewerbeschule) της Βιέννης. Αρχικά, αν και σόκαρε τη Βιεννέζικη κοινωνία με τον έντονο ερωτισμό που αναδυόταν από το έργο του, στο οποίο η αρσενική παρουσία είναι αχνή ενώ η εμμονή του στο να ζωγραφίζει το γυναικείο φύλο είναι εμφανής, στο τέλος τη μάγεψε, όπως και ολόκληρο τον κόσμο. Επιπλέον, ήταν ένας από αυτούς που συνταίριαξε την αφηρημένη με την εικονιστική ζωγραφική. Το 1918 μετά και από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, πεθαίνει από αποπληξία στις 6 του Φλεβάρη.
Δε θα επεκταθούμε περισσότερο ούτε στη ζωή, ούτε στο έργο αυτού του ερωτικού αλλά και συνάμα ιδιοφυούς καλλιτέχνη, προκειμένου να απευθυνθείτε οι ίδιοι ώστε να «περιηγηθείτε» στους «δρόμους» που άνοιξε αυτός ο σπουδαίος ζωγράφος. Οι συστάσεις από τρίτους είναι περιττές, αφήστε τον να σας «μιλήσει» μέσα από αυτή την έκθεση και από το άρτιο έργο του. Καλή περιήγηση!
Χρήσιμες Πληροφορίες
«Gustav Klimt – Wegbereiter der Moderne».
Επιμελήτρια της έκθεσης: MagSandra Tretter, Γραφικά & Σχέδιο: Manfred Thumberger.
Μετάφραση στην αγγλική γλώσσα: MagMiya Komori/MMagStephan Pumberger.
Όλα τα περιεχόμενα προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Copyright: Manfred Thumberger
Gustav Klimt 1862-1918.
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»: Ηρακλειδών 66A και Θεσσαλονίκης, Θησείο, τηλ.: 210 3452150, στάση ΜΕΤΡΟ: Κεραμεικός.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10.00 – 20.00, Κυριακή 10.00 – 14.00.