Ημερίδα για τα προσφυγικά της Κοκκινιάς.



Μια ημερίδα με θέμα : « Σπίτια της Νίκαιας- 100 χρόνια μετά» την οποία οργανώνουν σύλλογοι της Πόλης υπό την αιγίδα του Δήμου Νίκαιας- Ρέντη, δεν μπορεί παρά να παρουσιάζει μέγιστο ενδιαφέρον για όλους τους πολίτες της, πρωτίστως δε γι΄αυτούς που έχουν γεννηθεί και ζήσει μέσα σε αυτά αλλά και τους άλλους που μπορεί να μην έζησαν μέσα, τα είχαν όμως εικόνα στα μάτια τους στη καθημερινή ζωή τους στους δρόμους της Κοκκινιάς, όταν ξεκίναγαν για τη δουλειά, το σχολείο, το παιχνίδι τη διασκέδαση!

Πόσο μάλλον που σήμερα, 100 χρόνια μετά, πολλά από αυτά τα σπίτια έχουν γίνει ερείπια και χαλάσματα ενώ ειναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί μια άμεση και συνολική απάντηση στο ερώτημα της νέας ανάπτυξης του κέντρου της Πόλης με διατήρηση της πολιτισμικής -προσφυγικής ταυτότητας, διάσωση όσων ακόμα προσφυγικών κατοικιών μπορούν τεχνικά να αξιοποιηθούν και να αναπαλαιωθούν, κατεδάφιση απαλλοτρίωση των ερειπίων και χρησιμοποίηση τους σαν ελεύθερων δημόσιων χώρων. Αυτές (πιστεύω προσωπικά) ειναι κάποιες προτάσεις που μπορούν να δώσουν το γενικό περίγραμμα. 

Ειναι σίγουρο ότι στην ημερίδα θα γίνει διεξοδική επιστημονική συζήτηση, και θα υπάρξουν γόνιμες προτάσεις για αξιοποίηση. 
Δεν είμαι σίγουρος όμως για το δια ταύτα!
Πέρα από τις εκφρασμένες προθέσεις όλων, σημασία έχει να κυριαρχήσει και το κίνητρο του γενικότερου οφέλους για τη τοπική κοινωνία, για την πολιτιστική κληρονομιά και τους ανθρώπους της.
 
« Σπίτια της Νίκαιας- 100 χρόνια μετά» την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, στις 18:00, στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος».