«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» ...;;


Λοιπόν, «Ουδέν κακόν αμιγές καλού» όπως λέει και η αρχαία ρήση !
Φαίνεται πως μέσα από την υποχρεωτική ή αυτόβουλη απομόνωση μας λόγω covid19 στις κατοικίες μας και την στέρηση μιας σειράς ασχολιών μας που γίνονταν σε χώρο έξω από αυτήν, (εργασία, αθλητισμός, πολιτισμός, κοινωνικές σχέσεις κλπ), δημιούργησε ενα νέο ισοζύγιο ελεύθερου χρόνου σε ενα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, ασχέτου φύλλου και ηλικίας, που χρειάζεται να αναλωθεί, σε νέες δραστηριότητες στον περιορισμένο χώρο μιας κατοικίας.
Η ενασχόληση με το διαδίκτυο φαίνεται να κερδίζει τη μερίδα του λέοντος, με περισσότερες ώρες αλλά και με νέους χρήστες που μεχρι τώρα δεν το είχαν "ανάγκη" η θεωρούσαν πως δεν έχει να τους προσφέρει τίποτα! Βέβαια ο αντίστοιχος εκσυγχρονισμός και προσαρμογή όλου του δημόσιου τομέα με βίαιους ρυθμούς μηχανοργάνωσης και μηχανογράφησης όλων των υπηρεσιών του, (κάτι που έπρεπε να είχε κάνει πολλά χρόνια πριν), εξανάγκασε και τους πολίτες να ακολουθήσουν σε αντίστοιχους ρυθμούς...
Για τους νέους μάλλον δεν υπήρξε πρόβλημα καθ΄όσον η εξοικείωση τους με τους υπολογιστές, τα smartphone και το διαδίκτυο "μέτραγε" κάποια χρόνια. Οι μεγαλύτεροι και κυρίως οι συνταξιούχοι και οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας όμως, κυρίως για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους (τράπεζες, καταναλωτικά προϊόντα, υγεία ), αναγκάστηκαν να ...υπερβάλλουν εαυτόν και φαίνεται να τα πηγαίνουν καλά...!!
Με χαρά διαπιστώνω επίσης, μια αύξηση στην ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα και κυρίως το facebook, το οποίο έχει κατακλυστεί από ομάδες παντός θέματος και περιεχομένου.
Στην Πόλη μας τη Νίκαια (Κοκκινιά), που αποτελεί μια ιδιαίτερη σε χρώμα και περιεχόμενο προσφυγομάνα και αντιστασιακή Πόλη, είναι πολύ δημοφιλείς οι φωτογραφίες, αναρτήσεις και αναφορές με αυτά τα χαρακτηριστικά της, έχουν διαμορφωθεί Ομάδες τοπικού χαρακτήρα στο facebook, στις οποίες αναρτώνται πλήθος φωτογραφιών, λαογραφικών στοιχείων, αναμνήσεων και αναφορών, εμπλουτίζοντας τις μνήμες, τις γνώσεις αλλά και μαθαίνοντας στους πιο νέους, νέα ενδιαφέροντα στοιχεία για τη ζωή στη πόλη των γονιών και των παππούδων τους.