Η φωτογραφική ομάδα PHOTOPIA εκθέτει...

photo: Diran Kalaydjian

Με την ευκαιρία της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας της ομάδας  Photopia (27/3 έως 1/4 2020) στην Blank Wall Gallery, νιώθω την ανάγκη να γράψω αυτό το κείμενο, με την ιδιότητα του μέλους της.

"Η ομάδα PHOTOPIA ιδρύθηκε με ένα και μόνο στόχο. Να φέρει κοντά ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την φωτογραφία, ανεξάρτητα από το επίπεδό της φωτογραφικής τους δεινότητας, προκειμένου να προσεγγίσουν την τέχνη αυτή και οι ίδιοι να διαγράψουν την προσωπική τους πορεία εμπνεόμενοι και εμπνέοντας."  γράφει ο ιδρυτής και "ψυχή" της ομάδας Georgios Voutsinas. 
 και συνεχίζει:
"Ξεκίνησε σαν μια ομάδα - φωτογραφικό σχολείο που τα μέλη μετείχαν σε τακτικές συναντήσεις κατά την διάρκεια των οποίων γίνονταν αναλύσεις σε θέματα τεχνικής (από την λήψη ως την παρουσίαση) αλλά κυρίως αισθητικής από μέλη και μη μέλη. Αξιοποιώντας το διαδίκτυο, δημιουργήσαμε ομάδα στο Fb που βοήθησε  στην αρχή ώστε  να επικοινωνούμε εύκολα και να πληροφορούμαστε για τις μελλοντικές δράσεις, ενώ αργότερα  αποτέλεσε χώρο κοινοποίησης του  φωτογραφικού υλικού, της ομάδας."

Η Photopia ξεπερνά αυτή τη στιγμή τα 1500 διαδικτυακά μέλη, φίλους της φωτογραφίας, επαγγελματίες φωτογράφους και πολλούς ερασιτέχνες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας που ανταλλάσσουν γνώσεις, απόψεις και εμπειρίες, για την τεχνική, την αισθητική αλλά και τη φιλοσοφία της φωτογραφίας.
 Όμως το κύριο έργο της δημιουργείται στις ζωντανές συναντήσεις των μελών της, οι όποιες γίνονται τακτικά δυο φορές τον μήνα και φιλοξενούνται στο Εθνικο Ίδρυμα Ερευνών
Τα θέματα με τα οποία ασχολούνται είναι η  μελέτη και παρουσίαση σπουδαίων φωτογράφων, παρουσίαση portfolio μελών, κριτική φωτογραφιών, ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών γύρω από φωτογραφικά και φιλοσοφικά θέματα, οργάνωση φωτογραφήσεων, εκθέσεων, παρουσιάσεων της ομάδας, κ.α.

Στις 27 Μαρτίου λοιπόν, η  Photopia εγκαινιάζει την έκθεση φωτογραφίας των μελών της. Μια συλλογή από 100 περίπου φωτογραφίες σε τέσσερις θεματικές ενότητες, που θα προσπαθήσουν να τραβήξουν το βλέμμα και το συναίσθημα του θεατή, που θα προσπαθήσουν να συγκινήσουν μέσα από το το ξεχωριστό "βλέμμα" και ύφος του κάθε δημιουργού.