Η ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΟΥ "ΥΠΑΡΚΤΟΥ" ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΤΟ 1991 - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ




Η παρουσίαση ενός βιβλίου, που αναφέρεται σε ιστορικά (πρόσφατα) παγκόσμια γεγονότα, όπως η κατάρρευση του "υπαρκτού" σοσιαλισμού και η μεγαλύτερη διάσπαση του ΚΚΕ που υπήρξε το 1991, δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορους ανθρώπους που έχουν "σχέση" με την Αριστερά, ανθρώπους που έχουν ζήσει τα γεγονότα αυτά από τα "μέσα" αλλά και ανθρώπους που έζησαν τον αντίκτυπο και τις συνέπειες εκείνης της περιόδου, από μακρυά σαν "παρατηρητές".
Αυτή τη σύνθεση είχε και το πάνελ των ομιλητών, από τους δημοσιογράφους Γιώργο Πετρόπουλο και Τάσο Παππά, τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη και τον δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο ενώ τον συντονισμό έκανε η Σταυρούλα Συράκου.
Έδωσαν ο καθένας τη προσωπική του διάσταση και ερμηνεία των γεγονότων, συμφωνώντας όλοι σε ένα  σημείο, ότι το βιβλίο αυτό του νέου πολιτικού επιστήμονα-δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Ζαγαρά είναι ένα "εργαλείο" μνήμης, μια ειλικρινής προσπάθεια καταγραφής των γεγονότων, χωρίς το άγχος της "δικαίωσης" κάποιας πλευράς.  
Το βιβλίο «Η κατάρρευση του "υπαρκτού" και η διάσπαση του ΚΚΕ. Η κομβική στιγμή του 1991», μπορεί να ανοίξει πόρτες διαλόγου και προβληματισμού στην σημερινή μέγιστη ανάγκη επαναπροσδιορισμού, αναζήτησης και διαμόρφωσης νέων δρόμων για την Αριστερά ώστε να συμβάλλει αποφασιστικά στην "αλλαγή των προϋποθέσεων της ζωής μας", όπως είπε  και ο συγγραφέας.