Περπατώντας στη Δραπετσώνα του Μεσοπολέμου



Mε μεγάλη χαρά διαβάσαμε την ανάρτηση της ΕΛΕΝΗ ΚΥΡΑΜΑΡΙΟΥ, (Ιστορικό και Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας),  στο fb :

"Για πολλά χρόνια συζητούσαμε στο γραφείο πως μπορούμε να υλοποιήσουμε μια ψηφιακή περιήγηση στις γειτονιές της Δραπετσώνας του μεσοπολέμου και με μεγάλη χαρά σήμερα σας προσκαλούμε να περπατήσετε μαζί μας στις γειτονιές αυτές.
Τα κείμενα και οι εικόνες πάνω στις οποίες δουλεύαμε μεταμορφώθηκαν από τους φίλους της 4share και της impressi και ακόμα μια φορά τους ευχαριστούμε για το φανταστικό αποτέλεσμα."

Έτοιμη λοιπόν η ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών για σεργιάνι στις γειτονιές της Δραπετσώνας του Μεσοπολέμου! 
Εμείς παραθέτουμε μόνο το Εισαγωγικό κείμενο.

Η Δραπετσώνα των αρχών του 20ού αιώνα θύμιζε τα βιομηχανικά προάστια των πόλεων της δυτικής Ευρώπης των αρχών του 19ου αιώνα. Οι άθλιες εργατικές πολυκατοικίες με τα μικροσκοπικά διαμερίσματα των αγγλικών βιομηχανικών πόλεων, στην περίπτωση Δραπετσώνας ήταν αυθαίρετα αυτοσχέδια παραπήγματα. Άνθρωποι και εργοστάσια συνυπήρχαν στον ίδιο χώρο. Μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, με σύγχρονα μηχανήματα, και εργάτες με τις οικογένειες που ζούσαν σε παραπήγματα και πρόχειρες κατασκευές πλάι στον τόπο εργασίας τους.

Η τεχνολογική ανάπτυξη και οι άθλιες συνθήκες ζωής και κατοικίας άρχισαν να εμφανίζονται ταυτόχρονα στο δυτικό άκρο της πόλης του Πειραιά. Η μετατροπή του ακατοίκητου χώρου της Ηετιώνειας ακτής σε κέντρο της βαριάς βιομηχανίας της πόλης του Πειραιά συνοδεύτηκε από τη σταδιακή ανάπτυξη της περιοχής σε ζώνη κατοικίας. Η μετατροπή αυτή δεν βασίστηκε σε οργανωμένο σχέδιο, αλλά πραγματοποιήθηκε άναρχα και παράνομα.

Πλάι στα πορνεία των Βούρλων και τους τεκέδες, άρχισαν να ξεπηδούν αυτοσχέδια σπίτια και οικογένειες εργατών να εγκαθίστανται στην περιοχή. Μοναδική οργανωμένη προσπάθεια εγκατάστασης αποτελούσε ο συνοικισμός των Λιπασμάτων. Η άφιξη των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής και η εγκατάσταση 25.000 προσφύγων στον χώρο από τον Άγιο Διονύσιο έως το εργοστάσιο Λιπασμάτων αποτέλεσε το σημείο τομής στην οικιστική εξέλιξη του συνοικισμού. Η παρούσα ιστοσελίδα δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Τεκμηρίωση της Ιστορίας των Οικισμών της Ελλάδας» του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ από την ιστορικό Ελένη Κυραμαργιού με επιστημονικό υπεύθυνο τον Διευθυντή Ερευνών Δημήτρη Δημητρόπουλο. Η ιστοσελίδα σχεδιάστηκε από την 4share.