Το λαϊκό κίνημα σε ανάταση αγωνιά και ελπίζει!


Χωρίς να υπάρχει καμιά νέα συμφωνία μέχρι στιγμής, μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των πιστωτών της χώρας, ήδη έχουν αρχίσει και τις επόμενες ημέρες θα ενταθούν ακόμα περισσότερο οι συζητήσεις, οι ερμηνείες, οι διχογνωμίες, οι απόψεις και διαφωνίες, για το τι σημαίνει μνημόνιο, τρόικα και δανειακές συμβάσεις. 

Το σίγουρο είναι πως δίνεται από όλες τις πλευρές μια μάχη εντυπώσεων πολύ φορτισμένη,  γιατί γύρω από αυτές τις λέξεις κινήθηκε πολύ έντονα επικοινωνιακά ο Σύριζα το τελευταίο διάστημα πριν τις εκλογές, αλλά και μετά από αυτές, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Υπήρξαν με διαφορετικούς τόνους,  με διαφορετικές στοχεύσεις, με διαφορετικό περιεχόμενο, πάμπολλες ομιλίες κεντρικών στελεχών αλλά και υπουργών το τελευταίο διάστημα, που αναφέρονταν στο "μνημόνιο" για να δείξουν την αντίθεση μεταξύ της πολιτικής του Σύριζα, έναντι αυτής της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Τελικά αυτό που έχει μείνει σαν επιστέγασμα όλης αυτής της"κουβέντας" στον απλό πολίτη είναι  ότι μνημόνιο είναι κάθε κακή πολιτική πράξη που είχε άμεσες οικονομικές επιβαρύνσεις και δυσάρεστες επιπτώσεις στη ζωή του (μείωση μισθών συντάξεων, αυξήσεις φόρων και αγαθών, ανεργία και ανέχεια, διάλυση κοινωνικών δομών υγείας και παροχών κ.λ.π.).
Το "τέλος" στο μνημόνιο ή το "σκίσιμο" του,  σημαίνει ότι θα σταματήσουν όλα αυτά.
Το "παιχνιδάκι" 70% των μεταρρυθμίσεων καλό και το 30% τοξικό, είναι τελικά επικοινωνιακό τέχνασμα, και η ουσία των πραγμάτων κρίνεται στο αν είσαι υπέρ η κατά των συγκεκριμένων μέτρων.
Το ότι ήδη έχουν πάρει τον δρόμο της νομοθέτησης μέτρα για την επαναφορά των απολυμένων, το σταμάτημα των μειώσεων συντάξεων, το πάγωμα των πλειστηριασμών  κύριας κατοικίας, δείχνουν το θετικό για την κυβέρνηση δρόμο. Αντίθετα η αποσιώπηση του αιτήματος για διαγραφή του χρέους και η διαβεβαίωση πληρωμής του, η αποδοχή πλεονασματικού (1,5% τουλάχιστον) προϋπολογισμού, ο σεβασμός των κανόνων και των Συνθηκών ευρωζώνης και ΕΕ (Δημοσιονομικό Σύμφωνο κλπ.), είναι αρνητικές υποχωρήσεις από τις εκφρασμένες θέσεις του Σύριζα, και οδηγούν σε γνωστά αρνητικά αποτελέσματα.

Δεν έχω  παρά ελάχιστη πληροφόρηση, (αυτή του διαδίκτυου), και εξ αυτού δεν είμαι σε θέση να ξέρω μέχρι που είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να το "πάει".
Οι μεγάλες αυθόρμητες συγκεντρώσεις αξιοπρέπειας, ανάσας, και ελπίδας που γίνονται αυτό το διάστημα, σε εσωτερικό  και εξωτερικό, "βγάζουν" μια ικανοποίηση και μια ανάταση του λαού από τις μέχρι τώρα κινήσεις της κυβέρνησης. 
Το πως θα ερμηνευθούν  από την κυβέρνηση έχει τεράστια σημασία για την παραπέρα πορεία της διαπραγμάτευσης και του αποτελέσματος που αυτή θα παράγει.