Διαβούλευση με τους Πολίτες στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά.


Δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά. Ο διάλογος και η διαβούλευση είναι συστατικά που αρχίζουν και ξαναβρίσκουν την σημασία τους αρχής γενομένης από την περιφέρεια Αττικής. Χθες γίναμε μάρτυρες μιας τέτοιας διαδικασίας στο πνευματικό κέντρο του Ρέντη. Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, με την παρουσία, πολλών άλλων Αντιπεριφερειαρχών, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, του Δήμαρχου Νίκαιας-Ρέντη, τοπικών και κεντρικών στελεχών του πνευματικού και πολιτικού κόσμου και πλήθους πολιτών της περιοχής του Πειραιά, σε μια σεμνή και φιλική προσπάθεια άμεσου διαλόγου με τους Πολίτες.  
Δεν θα μπορούσε  η νεόκοπη αιρετή ηγεσία της περιφέρειας, να λειτουργήσει διαφορετικά, πάρα μόνο σαν προάγγελος μιας νέας αντίληψης για την πολιτική, για την συμμετοχή των πολιτών ενεργά στη διατύπωση των προβλημάτων, προτάσεων, ελέγχου και αμοιβαίας συνεννόησης, πρωταγωνιστής αυτής της υπόθεσης και οχι "καταναλωτής" της όποιας απόφασης. 
Ο φιλικός, συντροφικός και πάνω απ' όλα ειλικρινής τόνος που κινήθηκε η όλη διαδικασία, η διάθεση απολογισμού για κάθε ενέργεια και απόφαση της τρίμηνης ανάληψης ευθυνών τους, δείχνει πράγματι οτι κάτι καινούργια γεννιέται στη δημόσια διοίκηση. 
Μια άλλη σχέση όπου  δεν γίνεται μια απλή διαχείριση των περιφερειακών αρμοδιοτήτων με βάση το ασφυκτικό νομικό πλαίσιο και  πόρους που υπάρχουν, αλλά φορέας παραγωγής πολιτικής με βάση τον άνθρωπο πρώτα απ' όλα και τις ανάγκες του, μακριά από συναλλαγές με συμφέροντα και ενέργειες  που στοχεύουν μόνο στο κέρδος.

Μια άλλη αντίληψη για την σχέση Πολίτη και Πολιτείας με αμοιβαίο σεβασμό, που μας άρεσε και πολύ θα θέλαμε να συνεχιστεί και να επεκταθεί σε όλη τη τοπική και περιφερειακή  αυτοδιοίκηση.