Με τον δεύτερο δίσκο του, «Blackbird Flies», το συγκρότημα δεν χρησιμοποιεί κλασικά όργανα για εφέ. Ταξιδεύει, ξεφεύγει από το «κλουβί» του, όπως λέει. Ανακαλύψτε τους είτε στις ζωντανές τους εμφανίσεις είτε στο σάιτ τους, κατεβάζοντας το άλμπουμ μόνο με 3 ευρώ.
Του Δημήτρη Κανελλόπουλου
Κάτι γίνεται φέτος με τα ελληνικά συγκροτήματα και βγάζουν πολύ αξιόλογους δίσκους. Ακούω από ‘δω, ακούω από ‘κει και «πέφτω» συνεχώς σε ωραία πράγματα. Και όλα αυτά σε μία χρονιά που, κατά γενική ομολογία, η παγκόσμια δισκογραφία είναι πιο φτωχή από ποτέ, με τα καλά cd να μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Τους Empty Frame τούς ξέρετε, λοιπόν; Αν όχι, κακώς διότι χάσατε πολύτιμο χρόνο. Αλλά δεν πειράζει, ανακαλύψτε τους τώρα. Και σπεύσατε να αγοράσετε το νέο τους άλμπουμ, το «The Blackbird Flies». Μπορείτε να το κατεβάσετε και μέσα από το site τους στο emptyframe.net πληρώνοντας μόλις τρία ευρώ ή και παραπάνω χρήματα αν εσείς κρίνετε πως το αξίζουν τα παιδιά. «Το ίδιο είχαμε κάνει και με τον πρώτο μας δίσκο, με τη διαφορά ότι τότε δεν μπορούσες να το αγοράσεις digital παρά μόνο σε φυσική μορφή», μας λέει το συγκρότημα. «Τώρα το πάμε ένα βήμα παρακάτω προσθέτοντας στις επιλογές και το βινύλιο. Στόχος μας είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε να αποκτήσει το “The Blackbird Flies”, αλλά και να προσεγγίσουμε με αυτόν τον τρόπο πιθανούς ακροατές από το εξωτερικό που δεν έχουν πρόσβαση στα δισκάδικα της Ελλάδας για να αγοράσουν το cd ή το βινύλιο».
Οι Empty Frame φτιάχτηκαν το 2005 και αυτό που ήθελαν ήταν να συνδυάσουν «το φυσικό, λυρικό ήχο του πιάνου, του τσέλου και του βιολιού με τον ωμό ήχο του ροκ τρίο (μπάσο, κιθάρα, τύμπανα)». Κι έκαναν και κάτι ακόμα πιο γοητευτικό: έβαλαν τα κλασικά όργανα να αποτελούν τον βασικό κορμό των ενορχηστρώσεων. Στο «The Blackbird Flies» γίνονται πολύ φανερά όλα αυτά. «Είναι η φυσική συνέχεια του πρώτου μας άλμπουμ, “They Think We Are Eskimos” (2011), είναι πιο σκοτεινό και σίγουρα πιο δεμένο. Θεωρούμε ότι βρήκαμε τον προσωπικό μας ήχο και όλα τα κομμάτια είναι διαφορετικά το ένα με το άλλο. Αν ρωτήσεις δεκατρείς ανθρώπους για το ποιο είναι το αγαπημένο τους από τα δεκατρία κομμάτια του δίσκου, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να πάρεις δεκατρείς διαφορετικές απαντήσεις».
Στο εξώφυλλο του άλμπουμ δεσπόζει ένα μαύρο πουλί. «Συμβολίζει την ελευθερία, τη φυγή από το “κλουβί” μας», εξηγούν. «Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά, όταν δουλεύαμε το album και επιλέξαμε τον τίτλο, αυτό ακριβώς είχαμε στο μυαλό μας. Να ταξιδέψουμε, να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και να προσκαλέσουμε και άλλους να βρεθούν μακριά από τα δικά τους “κλουβιά”».
Ποια είναι τα «μαύρα πουλιά της δυστυχιάς» στη σύγχρονη ελληνική μουσική, τους ρωτάω, «Πάνω κάτω τα ίδια με αυτά της ελληνικής κοινωνίας. Γκλαμουριά, έλλειψη πρωτοτυπίας, το κέρδος πάνω από όλα. Κατεστραμμένος τρόπος έκφρασης πολιτισμού σε μια κατεστραμμένη προ πολλού κοινωνία. Αυτά, βέβαια, σχετίζονται κυρίως με τη “mainstream” ελληνική σκηνή, η οποία κυριαρχεί στις οθόνες, τα ραδιόφωνα και τις συνειδήσεις. Η ανεξάρτητη σκηνή όμως διαθέτει εξαιρετικές μπάντες που δεν τυγχάνουν της προβολής που τους αξίζει. Σε ορισμένες περιπτώσεις φταίνε και οι ίδιοι οι μουσικοί, αλλά, σε πρώτο επίπεδο υπάρχει μια πληθώρα καλλιτεχνών που αισθάνονται και είναι σχεδόν αποκλεισμένοι».
Πώς μπορεί να αποφευχθεί το κακό τέλος ενός μουσικού παραμυθιού; «Eξαρτάται πώς ορίζει κάποιος το καλό και το κακό τέλος. Τα καλά λόγια που ακούμε από τον κόσμο για το “The Blackbird flies” είναι ήδη κάτι το ευχάριστο. Το γεγονός δε πως καταφέρνουμε, έστω και λίγο, να επηρεάσουμε θετικά τη ζωή κάποιων με τη μουσική μας, είναι ένα ακόμα καλύτερο τέλος».
*INFO: Οι Empty Frame είναι οι Αντώνης Βαβαγιάννης (πιάνο, κιθάρα), Καίτη Πανταζή (τσέλο, φωνητικά), Μπάμπης Βασιλειάδης (ντραμς), Νίκος Σολωμός (βιολί), Παναγιώτης Φέτσης (μπάσο, φωνητικά) και Χρήστος Καλλιμανής (κιθάρες). Αύριο, 5 Ιουνίου παίζουν ένα ακουστικό σετ στο «Garden Four» στον Χολαργό, στο πλαίσιο του Trailblazer Unplugged Experiment. Στις 7 ταξιδεύουν στην Πύλο και στις 21 Ιουνίου παίζουν στον πολυχώρο «Ρομάντσο» με άκρως ηλεκτρική διάθεση.
αναδημοσιευση απο efsyn