ΑΥΘΑΙΡΕΣΊΑ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΕΊΑ ΣΤΟΙΧΕΙΆ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΊΖΟΥΝ ΤΟΝ ΔΉΜΑΡΧΟ ΝΙΚΑΙΑΣ Γ.ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ.


Αναδημοσιεύουμε το εξαιρετικό ρεπορτάζ του Γ.Βεράνη από το halkidona.gr
--------------------------------------------------------------
Σύσσωμη η αντιπολίτευση ενάντια στην “αλαζονεία” Ιωακειμίδη.

Για πρώτη φορά σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δήμου Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη στρέφεται εναντίων μιας απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία αναφέρονται με βαρύτατες κατηγορίες. Η απόφαση αφορά τους χώρους που θέλει η κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ ΑΕ, GHELLA SpA και ALSTOM TRANSPORT SA να αποθέσει τα 1.126.000 κυβικά μέτρα υλικού από την εκσκαφή των 18 εργοταξίων του metro στην Αττική.
Πιο αναλυτικά οι κ.κ. Λογοθέτης (Το Μέλλον του δήμου Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη), Μπενετάτος(Λαϊκή Συσπείρωση), Βρεττάκος (Ομορφη Πόλη) και Παπαδόπουλος (Κόντρα στο Ρεύμα), μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της 14ης Οκτωβρίου στην οποία επεσήμαναν έντονα την διαφωνία τους, κατέθεσαν ένσταση κατά της απόφασης για την μελέτη μορφολογικής και βλαστικής αποκατάστασης των περιοχών στα πρώην λατομεία “Καραμπίνη” (ΔΑΚΑΝ) και “Αδάμ” (Σελεπίτσαρι), κάνοντας λόγο για αιφνίδια ανακοίνωση προ-τετελεσμένων, αοριστολογίες, εξαπάτηση του Δημοσίου, παραπλάνηση του Δημοτικού Συμβουλίου, παράβαση καθήκοντος αλλά και για μια απόφαση υψηλής επικινδυνότητας για τους κατοίκους που παραβιάζει κανόνες και διαδικασίες.
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο, όμως, όπως αναφέρθηκε από τους επικεφαλής, αποτελεί την κορωνίδα μιας “συνεχώς απαράδεκτα αλαζονικής συμπεριφοράς”, τόσο του δημάρχου κ. Ιωακειμίδη όσο και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κουφόγιαννη, η οποία “προσβάλει την πόλη” και που αυτή την φορά “ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια”.

Το halkidona.gr ζήτησε από τους επικεφαλείς που συνυπέγραψαν την μια από τις δυο ενστάσεις (ο κ. Μπενετάτος προέβει σε ξεχωριστή ανακοίνωση) να εκφράσουν με απλά λόγια -κατανοητά στους πολίτες- τους λόγους που τους οδήγησαν να καταθέσουν αυτή την πρωτόγνωρη στα χρονικά της πόλης ένσταση και σας τους παραθέτει:

Σ. Λογοθέτης
Είναι μια απόφαση που αφορά το μπάζωμα -στην κυριολεξία της λέξης- ενός ζωτικού χώρου για την Άνω Νεάπολη τον οποίο είχαμε αγοράσει την δεκαετία του ’80 για να τον αναδείξουμε σε χώρο αθλητισμού, πρασίνου και πολιτισμού. Από την Κοκκινιά λείπανε οι ελεύθεροι χώροι. Οι μόνοι ελεύθεροι χώροι ήταν τα εγκαταλειμμένα λατομεία, πριν τα κάνουν και αυτά οικόπεδα. Εμείς επιλέξαμε άλλα να τα καταλάβουμε και να φροντίσουμε να μας παραχωρηθούν από το δημόσιο -όπως το “Κατράκειο” και όλη εκείνη η περιοχή- και άλλα, τα οποία είχαν ιδιωτικά συμβόλαια, να τα αγοράσουμε. Το νταμάρι “Καραμπίνη” με υπερηφάνεια το αγοράσαμε για να το κάνουμε προπονήτηριο για τις ομάδες της Άνω Νεάπολης, ποδηλατοδρόμιο κλπ. Με το μπάζωμα μας κλέβουν έναν ζωτικό χώρο. Δεν είναι λογική να μεταφέρουμε ένα κλειστό γυμναστήριο άγνωστο που. Κανονικά θα έπρεπε στο πρωτόκολλο συνεργασίας να υπάρξει αυτό σαν ξεκάθαρο αντισταθμιστικό αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει τίποτα.




Το μόνο που ξέρουμε από τα λεγόμενά τους, είναι το τι θα κερδίσει η κοινοπραξία. Με έναν πολύ πρόχειρο υπολογισμό, κερδίζει πάνω από 2.5 εκατομμύρια ευρώ. Ξέρετε, η κοινοπραξία πήρε το έργο του metro βάζοντας στην προσφορά της ότι θα έριχνε τα μπάζα σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων. Τώρα τα φέρνει σε 1.5 - 2 χιλιόμετρα, σε χώρο που δεν πληρώνει τίποτα, δίνοντας μια γελοία αντισταθμιστική προσφορά.
Θα φτιάξει, ίσως, αν το επιτρέψει, ένα γήπεδο μπάσκετ πάνω από τα μπαζώματα -στα 35 μέτρα- και ένα ποδοσφαίρου, τα οποία δεν είναι δεσμευτικά. Εμείς κάτι τετράγωνα είδαμε. Δεν έχει υπογραφεί κάποιο πρωτόκολλο ή κάποια σχετική μελέτη. Θα. Ίσως το υπογράψουν με τον κ. Ιωακειμίδη, ο οποίος όφειλε να μας φέρει το πρωτόκολλο να το δούμε αναλυτικά και να συζητήσουμε επ’ αυτού. Η διαδικασία του νόμου λέει πρώτα το πρωτόκολλο και μετά οι μελέτες. Εδώ έγινε το αντίστροφο. Μας φέρανε μια μελέτη -και όχι μελέτη ανάπλασης αλλά μια πρόχειρη μελέτη αποθεσιοθαλάμου- για το που θα πάνε τα μπάζα, με μια μελέτη ευστάθειας η οποία δεν παίρνει υπόψη της ούτε καν τα φορτία του γηπέδου. Εδώ λοιπόν αποκαλύπτεται ότι δεν έχουν προοπτική να κάνουν τίποτα.
Δεν ψήφισα γενικά την διαδικασία αυτή γιατί είναι αδιαφανής. Δεν ξέρουμε το ύψος των οφελών που έχει η κοινοπραξία, επομένως δεν μπορούμε να κρίνουμε τι είδους αντισταθμιστικά προσφέρει. Υπάρχει και κάτι ακόμα το οποίο είναι σκοτεινό: Επί τρία χρόνια θα μπαινοβγαίνουν 60.000 δρομολόγια πάνω στον “Καραμπίνη” χωρίς να ’χει παρθεί σύννομη απόφαση. Ο κώδικα λέει σαφέστατα ότι για να παραχωρήσουμε μια δημοτική περιουσία θέλουμε τα 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε 18 ψήφους από ένα σύνολο 45. Είναι όλοι του κ. Ιωακειμίδη. Χαιρέτισα μάλιστα το γεγονός ότι δυο σύμβουλοι από την παράταξη του, ο κος Λεουτσάκος και ο κος Μπακιρτζής, ψήφισαν εναντίον. Μου ’κανε επίσης εντύπωση ότι έλειπαν αρκετοί ακόμα σύμβουλοι από την παράταξη του κ. Ιωακειμίδη. Φαίνεται λοιπόν ότι και στο εσωτερικό του υπήρξαν έντονες διαφωνίες και είναι ξεκάθαρο ότι κάτι δεν πάει καλά.
 Δ. Βρεττάκος
Την Δευτέρα, στις 14.10.2013, στο Δημοτικό Συμβούλιο συνετελέστει μια εγκληματική πράξη. Μια περιοχή, για την οποία έχει αγωνιστεί ο λαός της Νίκαιας για να την κατακτήσει και στη συνέχεια να την απαλλοτριώσει, γίνεται χωματερή με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της πόλης. Αυτή η περιοχή προγραμματίζαμε, φανταζόμασταν, ονειρευόμασταν ότι θα ήταν ο καλύτερος πόλος έλξης, με χώρους αθλητισμού, πρασίνου, έτσι όπως τα είχαμε προγραμματίσει σε προηγούμενη δεκαετία που αγοράσαμε αυτή την περιοχή. Δυστυχώς η σημερινή Δημοτική Αρχή, με επιπολαιότητα και με ένα πολύ μικρό μέρος του Δημοτικού Συμβουλίου -με ισχνή πλειοψηφία- αποφάσισε να υλοποιήσει αυτή την περιβαλλοντική μελέτη που μετατρέπει τον χώρο στο “Σελεπίτσαρι” και στο λατομείο “Καραμπίνη” σε χώρο εναπόθεσης άχρηστων υλικών.
Είναι μια μελέτη που δεν την αποφασίσαμε ως δήμος, είναι μια απόφαση του κου δημάρχου. Φαίνεται και από την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας αυτό. Δεν την υπογράφει κανείς, ούτε διευθυντής, ούτε ειδικός επιστήμων. Την υπογράφει ο ίδιος ο δήμαρχος.
Όπως τόνισα και στο Δημοτικό Συμβούλιο η διαδικασία είναι παράτυπη. Άλλα μας έφεραν ως εισήγηση, άλλα μας είπαν και το σπουδαιότερο όλων είναι ότι ο δήμαρχος ζήτησε “εν λευκό” εξουσιοδότηση για να υπογράψει το συμφωνητικό με την εταιρία για την υλοποίηση μιας μελέτης την οποία εμείς ακόμα δεν γνωρίζουμε. Εδώ ακριβώς έγινε η μεγαλύτερη παρατυπία, η οποία ομολογήθηκε και από τους τεχνικούς της εταιρίας αλλά και από τον ίδιο τον δήμαρχο: ότι άλλα λέμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και άλλα θα υπογράψουμε γιατί αλλιώς δεν θα μας επιτρέψει η Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Γεωργίας να προχωρήσουμε στην υλοποίηση. Όποιος πάρει τα πρακτικά του ΔΣ θα καταλάβει ότι μιλάνε για εξαπάτηση. Αυτό αν βγει προς τα έξω είναι αδίκημα σημαντικότατο και παράβαση καθήκοντος διοίκησης και εταιρίας.
Μια προχειρότητα σε όλα. Το ακριβές ποσό που θα λάβουμε ως ανταποδοτικό μας είναι τελείως άγνωστο. Ούτε η Δημοτική αρχή, ούτε οι υπηρεσίες οικονομικών μας έχουν ενημερώσει. Από την εμπειρία μου μπορώ να πω ότι η ανταποδοτικότητα θα είναι 1 προς 4. Τέσσερα προς όφελος της εταιρίας και ένα προς όφελος του λαού της περιοχής. Παρότι δεν είμαι αντίθετος στη λογική ότι μια εταιρία πρέπει να έχει κέρδη -ζούμε άλλωστε σε μια ελεύθερη οικονομία- στο συγκεκριμένο, η ανταποδοτικότητα από τα υπερκέρδη της εταιρίας είναι ελαχιστότατη.
Επίσης αυτή η ύλη που θα μεταφερθεί (γιατί στις εισηγήσεις αναφέρετε ως υλικό εκσκαφής) δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά αν είναι χρήσιμη για φύτευση ή ακόμα και για μπάζωμα. Σε κάποιες ερωτήσεις που έκανα έμαθα ότι αυτό το υλικό δεν μπορεί να χρησιμεύσει πουθενά. Δεν το δέχεται ούτε η χωματερή.







Οι κάτοικοι της περιοχής θα υποστούν μια απίστευτη ταλαιπωρία από το πέρασμα των χιλιάδων φορτηγών και δεν γνωρίζουν τίποτα. Δεν έχει ενημερωθεί ούτε καν το τοπικό συμβούλιο.
Ο κύριος δήμαρχος μας έχει αποδείξει τελευταία ότι δεν υπολογίζει κανέναν, δεν επικοινωνεί με κανέναν, αποφασίζει έχοντας την βεβαιότητα ότι ο λαός της Νίκαιας θα του δώσει πάλι την εντολή για να ξαναδιοικήσει, γιατί πιστεύει ότι τα έχει κάνει όλα τόσο θετικά. Δυστυχώς η αλαζονεία του έχει φτάσει στο μεγαλείο της και αυτό φαίνεται στα Δημοτικά Συμβούλια.
Δεν είμαι αντίθετος στο να γίνει κάτι στην περιοχή. Το έχει ανάγκη άλλωστε. Σε όλη μου τη θητεία αγωνίζομαι για να γίνονται έργα στην πόλη μου. Χωματερές όμως δεν θέλω να γίνονται ή έργα που δεν έχουν μέλλον. Και το συγκεκριμένο, δεν έχει μέλλον για τον τόπο.

Κ. Παπαδόπουλος
Εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο και τώρα, με αυτή την ένσταση τις καταθέτουμε ξανά στα ανώτερα όργανα. Και για να μην υπάρξει κάποια παρεξήγηση, εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στα έργα ανάπλασης, κάθε άλλο μάλιστα, θέλουμε ακόμα περισσότερα. Το είπαμε και την ημέρα της συζήτησης. Όλοι οι επικεφαλείς αυτό εκφράσαμε. Άλλωστε για την περιοχή του “Καραμπίνη” υπάρχει η σχετική μελέτη του Περδικάρη από το ’87 που είναι σκάλες ανώτερη από αυτά που μας είπαν στο συμβούλιο. Θέλουμε να γίνουν έργα στην περιοχή, πόσο μάλιστα όταν είναι ανταποδοτικά κάποιων άλλων, όμως, όλα αυτά τα έργα δεν θέλουμε να γίνουν ούτε εις βάρος της υγείας των πολιτών, ούτε να υπάρξει κάποια επικινδυνότητα. Εμάς μας έχουν βάλει στο Δημοτικό Συμβούλιο οι πολίτες της Νίκαιας που μας έχουν εκλέξει -με όποιο ποσοστό κι αν πήραμε- κι εγώ μεθαύριο θα έχω να απολογηθώ σ’ αυτούς τους ανθρώπους.





Έχω ζήσει την πλημύρα του 1977 που προκλήθηκε από τη χοάνη που κατεβαίνει από του “Καραμπίνη” και φτάνει στην οδό Κωστή Παλαμά. Έχουμε χάσει συμμαθητές μας εκεί. Τότε ήμουν στην 6η Γυμνασίου και την ημέρα εκείνη μας βγάλανε οι παίκτες του Ιωνικού (ο Γιαν- νάκης, ο Πετρίδης ο συχωρεμένος κτλ.) από τα παράθυρα ενός λεωφορείου το οποίο είχε πλημυρίσει κοντά στον “Πλάτωνα”. Ο τότε δήμαρχος, Κατσαφάνας, είχε πάει στα δικαστήρια για παράβαση καθήκοντος. Δεν θέλω να συμβεί κάτι τέτοιο ούτε μεθαύριο, ούτε σε 100 χρόνια, ούτε ποτέ. Θεωρώ, με τις λίγες γνώσεις που έχω και με αυτά που έμαθα ρωτώντας από περισσότερο ειδικούς, ότι έτσι όπως πάνε να μπαζώσουν τα νταμάρια θα υπάρξει μεγάλη επικινδυνότητα. Ας αποφασίσει λοιπόν το ανώτερο όργανο που είναι η Περιφέρεια, το άρθρο 152 κλπ. Ας μας πουν ότι δεν είναι έτσι όπως τα λέμε και είναι έτσι όπως τα λέει η εταιρία με τον δήμαρχο. Εμείς ζητήσαμε και από καθηγητές του πολυτεχνείου να μας πουν και εκείνοι αν αυτό που μας προτείνει η εταιρία και ο δήμαρχος είναι το σωστό.
Όσο για τα ανταποδοτικά, στη μελέτη, στα χαρτιά δηλαδή, είδα ένα τετράγωνο για γήπεδο στα 35 μέτρα ύψος. Πάνο στην επιχωμάτωση δηλαδή. Μόνο αυτό είδα. Ένα τετράγωνο. Στα λόγια μας είπαν για κερκίδες, αποδυτήρια, παιδική χαρά και πίστα mountain bike. Στην μελέτη δεν προβλέπετε τίποτα από αυτά. Γι’ αυτό και δεν υπογράψαμε. Γιατί θέλαμε να δούμε μια εμπεριστατωμένη μελέτη που θα τα προβλέπει όλα αυτά. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε για κάτι που δεν έχουμε δει γραπτώς με τη δικαιολογία ότι δεν θα το επιτρέψει το Δασαρχείο, θέλοντας να μας κάνουν και εμάς συνένοχους σ’ αυτή την απάτη.
Παρεμπιπτόντως, εμείς θεωρούμε ότι δεν έχει καμιά δουλειά το Δασαρχείο σ’ εκείνη την περιοχή. Μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι είναι δασικό, όλο το άλλο είναι περιοχή για ήπιες αθλητικές δράσεις και ότι άλλο προβλέπει η μελέτη του Περδικάρη. Είναι “Ζώνη Β” όπως λέγετε.
Από την άλλη, το ύψος των ανταποδοτικών δεν διευκρινίστηκε ακριβώς. 2.5, 2.6 εκατ. ευρώ, θα δούμε… Η μελέτη δεν γράφει πουθενά για κανένα απολύτως ποσό.
Πρόκειται για μια απόφαση “εξυπηρέτηση” στην εταιρία που έχει αναλάβει το metro η οποία εμένα δεν με αφορά. Το να εξυπηρετήσω μια εταιρία που έχει αναλάβει το έργο αυτό, για το οποίο προφανώς έχει προβλέψει με μελέτη το που θα πάει αυτά τα μπάζα, δεν με αφορά. Να τα πάει εκεί που έχει καταθέσει ότι θα τα πάει στη μελέτη της. Αν βέβαια η εταιρία αυτή έρθει στη Νίκαια με μια σοβαρή μελέτη, που να μας περιγράφει ακριβώς τι θέλει να κάνει και τι θέλει να μας δώσει, τότε να κάτσουμε να το συζητήσουμε.
Ο Ιωακειμίδης δεν ρώτησε κανέναν για να κάνει την εισήγησή του, ούτε την τεχνική του υπηρεσία, ούτε καν το τοπικό συμβούλιο όπως όφειλε. Η ανυπαρξία δε της απαραίτητης πλειοψηφίας των δυο τρίτων για να παρθεί μια τέτοια απόφαση είναι σκανδαλώδης. Δεν γίνεται σε ένα σύνολο 45 δημοτικών συμβούλων, να ψηφίζεις ένα τόσο σοβαρό θέμα (εγώ τουλάχιστον μιλάω για ένα περιβαλλοντολογικό έγκλημα), που αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά μιας ολόκληρης περιοχής με 18 μόλις ψήφους. Ότι έργο γίνεται, αφορά τους κατοίκους αυτής της πόλης, τους οποίους δεσμευόμαστε και από τον κανονισμό να ρωτάμε μέσω των τοπικών συμβουλίων. Αν κάποιο έργο δεν αφορά τους κατοίκους αυτή της πόλης τότε γίνεται για άλλους λόγους. Γι’ αυτό υπάρχουν και οι ανοιχτές διαδικασίες άλλωστε. Ο δήμαρχος, αν ήθελε να γίνει μια σοβαρή δουλειά, θα έπρεπε να ενημερώσει την πόλη για την πρόταση της εταιρίας μέσω ενός ανοιχτού Δημοτικού Συμβουλίου στην Άνω Νεάπολη και αν το Συμβούλιο αποδεχόταν την πρόταση της εταιρίας, στη συνέχει να έφερνε και την μελέτη για έγκριση. Αντ’ αυτού, μας φέρνει κατευθείαν μια τουλάχιστον φτωχή μελέτη και μέσα σ’ ένα βράδυ θέλει να την ψηφίσουμε, δίχως να δεχθεί καν την αναβολή της.
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω κάτι ακόμα που για εμένα είναι σημαντικό θέμα και αφορά την Δημοκρατία. Είναι κάτι που εξελίσσετε κυρίως στα τρία τελευταία Δημοτικά Συμβούλια και αφορά τη συμπεριφορά του δήμαρχου προς το υπόλοιπο σώμα. Μας προκαλεί συνεχώς με τις εκλογές λέγοντας “ελάτε να αναμετρηθούμε τον Μάιο”. Στο τελευταίο δε συμβούλιο υπήρξε μια προκλητική συμπεριφορά του δήμαρχου στο πρόσωπο της κυρίας Λάσκαρη (την δημοτική σύμβουλο του κ. Λογοθέτη), δεν ξέρω γιατί, τον άκουσα πάντως να τις λέει “θα μου κάνεις τη μούρη κρέας”. Αυτή είναι μια φράση πολύ προσβλητική να βγαίνει προς μια κυρία, όπως είναι η κ. Λάσκαρη. Είναι απαράδεκτο το γεγονός να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα ήθελα να σκεφτούν λίγο την συμπεριφορά τους, και ο δήμαρχος αλλά προπάντων ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος δεν είναι μέλος της παράταξης του Ιωακειμίδη αλλά πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα πρέπει να κρατάει ουδέτερη στάση και τέτοιες συμπεριφορές να τις στηλιτεύει. Είναι πράγματα που αφορούν και το halkidona.gr, με την προσπάθεια απαγόρευσης της μαγνητοφώνησης των συνεδριάσεων κτλ. Ας κοιτάξουν λοιπόν εκείνοι που διοικούν αυτή την πόλη, που έχει παράδοση δημοκρατίας, που έχουν αγωνιστεί και έχουν πεθάνει άνθρωποι για την δημοκρατία, να την εφαρμόζουν. Το απαιτώ από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δήμαρχος ας κάνει ότι νομίζει. Θα κριθεί από τον λαό, τον οποίο επικαλείται συνεχώς ότι θα τον εκλέξει και με 90% και με 100% και του το εύχομαι να βγει με ότι ποσοστό θέλει. Θα τον ψηφίσει ο Νικαιώτικος λαός. Μέχρι τον Μάιο όμως είμαστε Δημοτικοί Σύμβουλοι. Άσχετα αν ξανακατεβούμε ή όχι - αυτό είναι θέμα της παράταξή μας. Ας πάψει να μας προκαλεί λοιπόν. Αν κάνει σωστά τη δουλειά του και προσφέρει έργα στην πόλη θα του πούμε και μπράβο, του ’χουμε πει άλλωστε πολλές φορές


Υ.Γ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ.
Την 1/5/2020 τυχαία έπεσε στο μάτι μου, διαβάζοντας μια ερευνητική εργασία του Πανεπιστημίου Πατρών, η  παράθεση στοιχείων της ανάρτησης αυτής, στην μελέτη που είχε σαν θέμα της :
"Το λατομείο στη σύγχρονη πόλη"