Αλέξης Τσίπρας: Δέσμη προτάσεων για εξασφάλιση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία.





Την ανάγκη δημιουργίας ενός πανελλαδικού δικτύου αλληλεγγύης των συνταξιούχων υποστήριξε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. "Πρέπει εμείς να πρωτοστατήσουμε στην συγκρότηση μιας πανελλαδικής δομής, όπου θα στηρίζει με όλους τους τρόπους τον συνταξιούχο και θα κάνει αποδοτικότερη τη δουλειά μας και σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Γιατί είναι αδιανόητη η συμπεριφορά των κυβερνώντων απέναντι στους συνταξιούχους" οι οποίοι, τόνισε σε άλλο μέρος της ομιλίας του, "παλεύουν ταυτόχρονα για τρεις γενιές, για τη δική τους γενιά τη γενιά των αγώνων, για τη γενιά των παιδιών τους, που φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν εργασία, παλεύουν και για τα εγγόνια τους, αυτή τη γενιά που δεν θα δει σύνταξη ποτέ, όπως πάνε τα πράγματα".
"Έχουν λοιπόν βαριά την ευθύνη να μπουν αυτοί στη πρώτη γραμμή για να αλλάξει η πορεία, έχουμε εμπιστοσύνη στη σοφία τους στις γνώσεις τους έχουμε εμπιστοσύνη στη δυνατότητα τους να αλλάζουν την κοινωνία".
Με την διακηρυγμένη θέση "Πρώτα θα ικανοποιήσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας και αν περισσέψει κάτι, θα δώσουμε στους πιστωτές" ο Αλέξης Τσίπρας οριοθέτησε για μια ακόμα φόρα τις προτεραιότητες που έχει ο Σύριζα απέναντι στην Κοινωνία, ενώ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση  της Αριστεράς θα βάλει «Φρένο» στις μειώσεις των συντάξεων, κύριων και επικουρικών και σταδιακή αποκατάσταση τους με βάση τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας ξεκινώντας πρώτα απ' όλα από τους χαμηλοσυνταξιούχους. 
Ταυτόχρονα στο ερώτημα που θα βρεθούν τα χρήματα και πως θα εξασφαλιστούν πόροι για τα ασφαλιστικά ταμεία ανέφερε τα παρακάτω:
- Θεσμοθέτηση νέων δημόσιων πόρων για την κοινωνική ασφάλιση, οι οποίοι δεν θα επιβαρύνουν τα χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα.
-Κοινωνική ρήτρα στα δημόσια έργα: Ποσοστό επί της αξίας του αναλαμβανόμενου έργου με το οποίο θα επιβαρύνεται ο εργολήπτης σε κάθε περίπτωση συμβάσεων παραχώρησης δημοσίων έργων και συμβάσεων κρατικών προμηθειών.
-Κοινωνική ρήτρα επί της δημόσιας ακίνητης περιουσίας: Ποσοστό υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης των εκάστοτε αναπροσαρμογών της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων και εκτάσεων γης του δημοσίου.
- Εισφορά επί του συνόλου των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω των πάσης φύσεως - δημοσίων, ιδιωτικών ή συνεταιριστικών- πιστωτικών ιδρυμάτων. Η εισφορά αυτή θα επιβαρύνει αποκλειστικώς τα πιστωτικά ιδρύματα και θα περιορίζεται σ’ ένα μικρό ποσοστό επί της αξίας των συναλλαγών.
-Εισφορά στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Η εισφορά αυτή θα πρέπει να επιβαρύνει αμφοτέρους τους συναλλασσόμενους. Έχει σκεφτεί κανείς αυτές τις ημέρες με το «χρηματιστηριακό ράλι» τι έσοδα θα είχαμε για τα ασφαλιστικά ταμεία;
-Ειδικός φόρος υπέρ του ασφαλιστικού αποθεματικού στις δαπάνες συμμετοχής σε τυχερά παιγνίδια, λαχεία, λόττο, προπό, καζίνο, στην ίδια επίσης λογική μετακίνησης από το εισόδημα στις δαπάνες. Ο φόρος αυτός θα επιβαρύνει, κατ’ αρχήν, τον απλώς συμμετέχοντα στις δραστηριότητες αυτές.
-Πρόσθετος φόρος που θα επιβαρύνει με το ίδιο ποσοστό και τις επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών. Οι επιχειρήσεις αυτές θα φορολογηθούν με βάση όχι τον τζίρο αλλά τα κέρδη τους ,με μεγαλύτερο, βέβαια, συντελεστή. Δείτε, όμως, τι επέλεξε η κυβέρνηση, ο ΟΠΑΠ χαρίστηκε στους φίλους και κολλητούς του κ. Σαμαρά, αντί να αποτελεί εργαλείο σωτηρίας για τα αποθεματικά των ταμείων.
-Έκτακτη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων περιλαμβανομένων και των Τραπεζών.
- Τμήμα των εσόδων του δημοσίου από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.
-Αξιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την αύξηση των εσόδων του.
- Ακύρωση των πρόσφατων μειώσεων των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.