Οι Κοκκινιώτες ξέρουν να τιμούν ιδιαίτερα τον πολιτισμό σαν δημιουργοί αλλά και σαν θεατές.




Σε μια αίθουσα που από πολύ νωρίς είχε γεμίσει ασφυκτικά, οι Κοκκινιώτες έδειξαν, πως ξέρουν να τιμούν ιδιαίτερα τον πολιτισμό σαν δημιουργοί αλλά και σαν θεατές.

Δεν ήταν η πρώτη αλλά η τέταρτη παράσταση που δινόταν από το τέλος Νοέμβρη 2012 με το ΘΟΥΚΙΔΙΔΗ ΙΣΤΟΡΙΑ "Τα τρία πρώτα χρόνια του πελοποννησιακού πολέμου", ενός δραματοποιημένου και επικαιροποιημένου έργου που αναφέρεται στη σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων της Ελλάδας του 5ου αιώνα π.Χ., την Αθήνα και Σπάρτη που βρίσκονται αντιμέτωπες σε έναν αδυσώπητο πόλεμο κυριαρχίας.
"Αφορμή για τη δημιουργία αυτής της παράστασης έδωσε η πρόσκληση-πρόκληση από την πλευρά του Εθνικού θεάτρου, το οποίο, στο θεματικό κύκλο "Αρχαία Κληρονομιά, Νέα Προοπτική", κάλεσε οκτώ λύκεια της Αττικής, ένα από τα οποία ήταν το σχολείο μας, να αποπειραθούν να δραματοποιήσουν καθένα απο τα οκτώ βιβλια-κεφαλαια της ιστορίας του Θουκυδίδη σε μετάφραση Ν.Μ.Σκουτερόπουλου".
Με σύγχρονη νεανική ματιά και γλώσσα, με αυτοσχεδιασμούς και εκρηκτικές καταστάσεις, με ζωντανή μουσική που δένει απόλυτα με το έργο, τα παιδιά μας χάρισαν μια πολύ ωραία "επαγγελματική" σε όλα της παράσταση.
Για το έργο όμως και για την δουλειά των παιδιών, θα αφήσουμε κάποιον πιο ειδικό, τον δημοσιογράφο-ιστορικό  Στέλιο Ελληνιάδη, να μας τα περιγράψει όπως αυτός ξέρει, σε ένα κείμενο του που πιστεύω ότι είναι ολοκληρωμένο.
 
Η Πνευματική Εστία Νικαίας (ΠΕΝ) διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία την παράσταση στην αίθουσα της Ένωσης Σμυρναίων, τιμώντας τα παιδιά και την δουλειά της θεατρικής ομάδας του 5ου Λυκείου της Νίκαιας και φυσικά τους "ηθικούς αυτουργούς" της, καθηγητές Αδαμοπούλου Μαίρη και Χαρισιάδη Σπύρο αλλά και όλους τους πνευματικούς δασκάλους των παιδιών που θεωρούν πως "το σχολείο πρέπει να είναι πηγή ουσιαστικής παιδείας που θα ανταμώνει τον πολιτισμό, την τέχνη, τη λογοτεχνία, την ιστορία, την ποίηση, το θέατρο, ένα σχολείο ελκυστικό και όχι αποκρουστικό." Ο Β. Σταυρόπουλος  ανοίγοντας τη σημερινή εκδήλωση μας έδωσε περιγραφικά  μια εικόνα της σημαντικής και πολύπλευρης δουλειάς που γίνεται σε αυτό το Λύκειο. 
Με ιδιαίτερη συγκίνηση και αμηχανία οι σεμνοί δάσκαλοι δέχτηκαν τιμητικές πλακέτες από τους διοργανωτές για την πολύτιμη εκπαιδευτική και πνευματική προσφορά τους ενώ ο Γ.Βουρδαμής-Μαυρογένης, πρώην απόφοιτος του 5ου Λυκείου και απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου, συνεργάτης της θεατρικής παράστασης, παρουσίασε την μεταβατικότητα και το μεταίχμιο στο οποίο έγινε η συγκεκριμένη παράσταση με την κύρια δημιουργό της θεατρικής ομάδας  κ. Αδαμοπούλου να αποχωρεί από το λύκειο, την θεατρική ομάδα, και τον εργασιακό της βίο.
Παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Γ. Ιωακειμίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, παράγοντες της τοπικής πνευματικής και πολιτικής ηγεσίας της Πόλης μας.


Συμμετέχουν οι μαθητές: 
Αλικαρίδου Εμμανουέλα, Αρβανιτίδου Αγγελική, Αυγερίδη Σταυρούλα, Ζουλινάκη Νίνα, Καλογερόγιαννης Δημήτρης, Καλύβα Ειρήνη, Κασαπίδης Αρης, Κατσιαντώνης Νίκος, Κεραμιδά Λιάνα, Κολοβού Νατάσα, Κοσμά Μαρίνα, Κουλικούρδης Αλέξανδρος, Λόης Ηλίας, Λύσανδρος Μάριος, Μαρκομπότσαρη Κατερίνα, Μηλιώνης Βασίλης, Νομικός Νίκος, Παπαδοπούλου Κατερίνα, Τρίγγος Θανάσης, Τσομπανόγλου Νεκταρήλια, Χάνα Δήμητρα
Μουσική παίζουν: 
Αρβανιτίδης Τάσος πλήκτρα, Γκολφινόπουλος Ευγένιος ντραμς, Αλεξόγλου Αλέξης βιολί, κιθάρα, Πράππας Βάιος, κιθάρα, μπάσο.
Υπεύθυνοι καθηγητές: 
 Αδαμοπούλου Μαίρη, Χαρισιάδης Σπύρος.
Συνεργάτες:
(απόφοιτοι του 5ου Λυκείου Νίκαιας): Γιώργος Βουρδαμής - Μαυρογένης, Χρήστος Κοντογεώργης (απόφοιτοι Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου 2012)

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΘΕΑΤΡΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΣΑΝΙΔΙ ΚΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΘΟΣ("ΜΟΛΙΕΡΟΣ") 
Στο 5ο Λύκειο Νίκαιας αυτό κάνουν  17χρόνια!
1994-95 : "Επικίνδυνο παιχνίδι" του Μ. Κορρέ
1995-96 : "Ο ήχος του όπλου", της Λ. Αναγνωστάκη
1996-97 : "Ο πλούτος", του Αριστοφάνη
1997-98 : "Το σακάκι που βελάζει", Στάνισλαβ Στρατίεφ
1998-99 : "Η φαύστα", του Μπόστ
2001-02 : "Το φιντανάκι", του Παντελή Χόρν (το οποίο βραβεύτηκε με την 2η θέση στους περιφερειακούς Αγώνες Μαθητικού Θεάτρου του ΥΠΕΠΘ)
2002-03 : "Η αυλή των θαυμάτων", του Ιάκωβου Καπανέλλη (το οποίο βραβεύτηκε με την 2η θεση των Πανελληνίων Αγώνων Μαθητικού Θεάτρου ΥΠΕΠΘ και το 1ο βραβείο Αττικής)
2003-04 : "Ματωμένος γάμος", του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
2004-05 : "Η κασέτα", της Λ. Αναγνωστάκη (το οποίο βραβεύτηκε με την 2η θέση
στους Περιφερειακούς Αγώνες Μαθητικού Θεάτρου του ΥΠΕΠΘ)
2005-06 : "Αγγέλα", του Γιώργου Σεβαστίκογλου (το οποίο βραβεύτηκε με την 1η θέση στους Μαθητικούς Αγώνες ΥΠΕΠΘ)
2006-07 : "Η μικρή μας πόλη", του Θόρντον Ουάιλντερ (το οποίο βραβεύτηκε με την 1η θέση στους Μαθητικούς Αγώνες ΥΠΕΠΘ)
2007-08 : "Οι εκατομμυριούχοι της Νάπολης", του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο (το οποίο βραβεύτηκε με την 2η θέση στους Μαθητικούς Αγώνες ΥΠΕΠΘκαι το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Μαθητικού Θεάτρου Νομαρχίας Πειραιά)
2008-09 : "Ο κύκλος με την κιμωλία", του Μπερτολτ Μπρεχτ
2009-10 : "Η Μήδεια", του Μπόστ
2010-11 : "Tο φιντανάκι", του Παντελή Χόρν