ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΟΥΒΙΤΣΑΣ -ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ απο την ΠΕΝ


Ήταν μια ημέρα μνήμης  και τιμής,  μια αφηγηματική ημέρα με αναμνήσεις από ανθρώπους που τον γνώρισαν σαν φίλο, σαν συνεργάτη, σαν συγγενή, σαν σύντροφο.
Τα καλά λόγια περίσσεψαν, για έναν άνθρωπο που σύμφωνα με τον καθηγητή Α. Λιάκο "έφτιαξε από το μηδέν τον καλλίτερο -ποιοτικά- εκδοτικό οίκο" !
Όλοι  είχαν έναν καλό λόγο να πουν, λόγο απλό, ειλικρινή, ανεπιτήδευτο, ξεδιπλώνοντας το κουβάρι της 60χρονης ζωής του, αποκαλύπτοντας στιγμές και εικόνες ενός ανθρώπου που "συνδύαζε την λαϊκότητα με την πνευματικότητα", ενός ανθρώπου "συνεπή με αυτά που πίστευε", σταθερού στις ιδέες του, βαθειά πολιτικοποιημένου και σταθερά προσανατολισμένου στην αριστερά. Ο Γιάννης ουδέποτε "πολώθηκε" απέφευγε τα άκρα, ενώ κοίταζε μόνο την ουσία,  τόνισε ο αδελφός του Ναπολέων.Ο καθηγητής Διονύσης Αναπολιτάνος έκανε μια αναδρομή έως την προπολεμική ζωή της Λευκάδας αναφέροντας στιγμές από την μαθητική και κοινωνική ζωή του παιδικού του φίλου και συμπατριώτη Γιάννη, όπως και για τις ιδιαίτερα ποιοτικές  δημιουργικές του επιλογές σε σχέση με το βιβλίο και τη Νεφέλη.
Ήρεμος,τίμιος, ειλικρινής, πράος, ακέραιος, εργατικός, "έδειχνε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους", "αφιερωνόταν σε αυτό που έκανε", με απλότητα και ταπεινότητα κέρδιζε την "εμπιστοσύνη και την φιλία των ανθρώπων"! Αυτά ήταν μερικά από τα επίθετα και φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν από όλους τους ομιλητές περιγράφοντας τον άνθρωπο Γ.Δουβίτσα.
Θα τον θυμόμαστε πάντα σαν "έναν ενεργό πολίτη της Νίκαιας" τόνισε ο Π. Λιάτσος

Μέρος των παραπάνω σκέψεων και αναφορών, όπως και πολλών άλλων ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών που καταθέτουν για την ζωή και το έργο του Γ. Δουβίτσα, ο γιος του και συνεχιστής του έργου του στη "Νεφέλη" Περικλής, μας δίνει την ευκαιρία να διαβάσουμε έντυπα σε ένα καλαίσθητο βιβλιαράκι αφιέρωμα μνήμης, αλλά και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση (http://douvitsas.org/)

Την εκδήλωση άνοιξε η Ρ. Χαλκίδου πρόεδρος της Πνευματικής Εστίας Νικαίας ενώ προλόγισε και συντόνισε την εκδήλωση η δημοσιογράφος Όλγα Σελλά. 
Μίλησαν γι αυτόν οι: Διονύσιος Αναπολιτάνος (καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών)Γιώργος Ζεβελάκης (συλλέκτης, ερευνητής της λογοτεχνίας) Φώτης Καβουκόπουλος (γλωσσολόγος, εκπαιδευτικός)Αντώνης Λιάκος (καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών) Γιάννης Χριστιανίδης (αναπλ. καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών).


Παρευρέθηκαν πολλοί άνθρωποι της πολιτικής και πνευματικής ζωής της πόλης μας αλλά και ευρύτερα,  μεταξύ αυτών, ο εκδότης του "Κάκτου"Ο. Χατζόπουλος, ο Γ. Μπαμπασάκης, Σ. Γιαννάτου, Ε.Λουπάκη και ο Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη  Γ. Ιωακειμίδης 

φωτογραφίες από την εκδήλωση εδω