Δευτέρα, 11/2/13 12 μμ στο Αμφιθέατρο του Γεν. Νοσοκομείου Νίκαιας ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

                    

    Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά

Η ιατρική κοινότητα του νοσοκομείου σημαίνει ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ γιατί εκτιμά πως απειλείται άμεσα η εύρυθμη και ασφαλής λειτουργία του νοσοκομείου, αλλά ακόμα και η ίδια η ύπαρξή του.
Θυμίζουμε πως είναι το νοσοκομείο που εξυπηρετεί τον μεγαλύτερο όγκο επειγόντων και τακτικών περιστατικών πανελλαδικά, με τον μεγαλύτερο βαθμό πίεσης, αναφερόμενο σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Διαθέτει πολλά εξειδικευμένα τμήματα και ειδικές μονάδες, καλύπτει σχεδόν όλο το φάσμα των ειδικοτήτων, υποειδικοτήτων και εξειδικεύσεων. Αποτελεί βασικό πυλώνα του συστήματος γενικής εφημερίας και γενικά της δημόσιας νοσοκομειακής περίθαλψης στο λεκανοπέδιο, αλλά και ευρύτερα στην Νότια και νησιωτική και Ελλάδα.
Έχει ανασταλεί κάθε διαδικασία εφοδιασμού του νοσοκομείου από 4-2-13, λόγω μη έγκαιρης έγκρισης του προϋπολογισμού του νοσοκομείου από 2η ΥΠΕ και Υπουργείο Υγείας, και λόγω πρόσφατης νομοθεσίας.
Έτσι, όπως είναι αυτονόητο, οδηγείται σε άμεση αναστολή η λειτουργία του νοσοκομείου λόγω οικονομικής ασφυξίας.

 
Προβληματιζόμαστε ιδιαίτερα γιατί είχε προηγηθεί έκθεση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), σύμφωνα με την οποία περιέργως (και έστω και αν προφορικά αναγνωρίστηκε ως «λάθος») το νοσοκομείο από πρότυπο τριτοβάθμιο κατατάσσεται στα «δευτεροβάθμια». Επίσης, υπήρξε πρόσφατα έντονη φημολογία περί απομάκρυνσης από το νοσοκομείο νευραλγικών τμημάτων, κρίσιμων για τη λειτουργία του.
Καλούμε όλους τους φορείς χρηστών υπηρεσιών ενδιαφέρονται για τη λειτουργία του νοσοκομείου, συλλογικότητες, σωματεία, δήμους, βουλευτές και πολιτικά κόμματα σε πρώτη εκδήλωση ενημέρωσης – συμπαράστασης, στην οποία καλούμε και τα ΜΜΕ.
Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 12 το μεσημέρι στο Αμφιθέατρο του νοσοκομείου   
Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Πληροφορίες
Πάνος Παπανικολάου 6974383283
Όλγα Κοσμοπούλου 6934351324

 @@@@@@@@@@@@

 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Την αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου προτείνουν ομόφωνα οι γιατροί του, καθώς αδυνατούν να προμηθευτούν ιατρικά υλικά. Τους το απαγορεύει η νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου, επειδή δεν έχει εγκριθεί ο προυπολογισμός

Της Ντάνι Βέργου

Μια «σκοτεινή» καθυστέρηση στην έγκριση των προϋπολογισμών των δημόσιων νοσοκομείων και μία αποποίηση ευθυνών από κάθε βαθμίδα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας έχουν ως αποτέλεσμα να τινάζεται η δημόσια υγεία στον αέρα, αυτή τη φορά με την αναστολή λειτουργίας νοσοκομείων όπως το Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Με έγγραφό του ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Ιωάννης Ευδοκιμίδης, στις 4 Φεβρουαρίου ενημερώνει τους διοικητές των νοσοκομείων της αρμοδιότητάς του ότι βάσει της πρόσφατης πράξης νομοθετικού περιεχομένου (δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2012 ΦΕΚ 228) «καμία δαπάνη δεν θεωρείται νόμιμη σε περίπτωση μη έγκρισης του προϋπολογισμού» και ζητάει να ενημερωθεί «για πόσο χρονικό διάστημα το νοσοκομείο σας μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την πραγματοποίηση δαπανών μέχρι την έγκριση του προϋπολογισμού».

Την ίδια ημέρα ο διοικητής του νοσοκομείου Κωνσταντίνος Πεταλάς απαντά ότι «παρά τη μεγάλη καθυστέρηση που υπήρξε ως προς το να μας αποσταλούν οι οδηγίες για την κατάρτιση του προϋπολογισμού οικονομικής χρήσης 2013 καθώς και τα όρια εντός των οποίων θα έπρεπε να κινηθούν οι πιστώσεις του προϋπολογισμού, καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια ώστε να είμαστε εντός της προθεσμίας υποβολής του προϋπολογισμού μας. Οποιαδήποτε καθυστέρηση έγκρισης αυτού θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη λειτουργία του νοσοκομείου με ό,τι συνέπεια επιφέρει αυτό».

Στο ίδιο έγγραφο ο κ. Πεταλάς τονίζει την ιδιαιτερότητα του είδους των παρεχομένων υπηρεσιών, οι οποίες έχουν να κάνουν «με τον ανθρώπινο παράγοντα ο οποίος δεν είναι διαπραγματεύσιμος και κατόπιν τούτου παρακαλούμε για την άμεση έγκριση του προϋπολογισμού μας ή την άμεση εύρεση λύσης προκειμένου να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα λειτουργίας».

Το οικονομικό τμήμα του νοσοκομείου σε έγγραφό του με ημερομηνία την 5η Φεβρουαρίου γνωστοποιεί στον διοικητή ότι «επειδή είναι άγνωστο το πότε θα εγκριθεί ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου για το έτος 2013, σας γνωρίζουμε ότι δεν θα προβούμε σε καμία προμήθεια υλικών για το νοσοκομείο αφού βάσει της πράξης νομοθετικού περιεχομένου καμία δαπάνη δεν θεωρείται νόμιμη σε περίπτωση μη έγκρισης του προϋπολογισμού ακόμα και αν αφορά το πολύτιμο αγαθό του ανθρώπου, την υγεία». Σε άλλο, χθεσινό, έγγραφό του το οικονομικό τμήμα τονίζει ότι «ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου έχει αποσταλεί στη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί».

Η μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε την έκτακτη σύσκεψη όλων των επιστημονικών τμημάτων του νοσοκομείου που ομόφωνα αποφάσισε: «δεδομένου ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να προμηθευτεί κανένα υλικό και ως εκ τούτου αδυνατεί να προβεί σε οποιαδήποτε θεραπευτική ή διαγνωστική πράξη στα χρόνια ή επείγοντα περιστατικά, θεωρούμε ότι αυτόματα θα πρέπει να προβείτε σε αναστολή της λειτουργίας του. Να διακομιστούν οι νοσηλευόμενοι σε άλλα νοσοκομεία». Το έγγραφο των γιατρών έχει κοινοποιηθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα Πειραιά.

Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την επίδικη πράξη νομοθετικού περιεχομένου του Νοεμβρίου του 2012, δεν μπορεί να γίνει καμία δαπάνη στο ΕΣΥ αν δεν έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός, σε αντίθεση με το προηγούμενο καθεστώς το οποίο επέτρεπε μέχρι 31 Μαρτίου (για ένα τετράμηνο, από την 1η Δεκεμβρίου που ξεκινά το νέο οικονομικό έτος) να γίνονται δαπάνες ανάλογες του 30% του συνολικού προϋπολογισμού της περασμένης χρονιάς.