Ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης
"κόντρα στο ρεύμα"
Στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το 2013, ήρθε σαν θέμα συζήτησης «η συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα: Δημιουργία Δομών για την άμεση καταπολέμηση της φτώχειας». Το θέμα αυτό ήταν από τα τελευταία στη σειρά των υπό συζήτηση θεμάτων, υποβιβάζοντας κατά αυτό τον τρόπο το ζήτημα της κοινωνικής πολιτικής και τις πρωτοβουλίες που οφείλει να πάρει ένας δήμος που θέλει να στηρίξει τους δημότες του.
Η σκοπιμότητα αυτής της πρότασης, αποτυπώνεται πλήρως στην απόφαση που βγήκε με αριθμό 16/2013 «Συζήτηση και λήψη απόφασης για την συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα του Ομίλου για την UNESCO Νομού Πειραιώς & Νήσων «Δημιουργία Δομών για την άμεση καταπολέμηση της Φτώχειας». Η απόφαση υπερψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις που ήταν παρούσες, ενώ εντύπωση μας προκαλεί η στάση δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) που ένας ψήφισε λευκό κι ο άλλος; Υπέρ;
Να θυμίσουμε πως ο πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων είναι επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη» και δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος είχε συμμετάσχει στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με τις Περιφερειακές Ενότητες Πειραιά και Νήσων – στη σύγχρονη μορφή δουλεμπορίου και επισφαλούς εργασίας. Έχει επίσης υπογράψει αντίστοιχα μνημόνια συνεργασίας για την καταπολέμηση της φτώχειας με τους Δήμους Πειραιά, Περάματος, Κερατσινίου -Δραπετσώνας.
Ουσιαστικά το δημοτικό συμβούλιο επέτρεψε σε μια ΜΚΟ να διαχειριστεί μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του δήμου και μάλιστα να χρησιμοποιήσει χρήματα από το ΕΣΠΑ, με ότι αυτό συνεπάγεται στην διαχείριση δημόσιου χρήματος από ιδιώτες. Έχουμε δηλαδή επανάληψη του ίδιου σκηνικού με τις προσλήψεις προσωπικού μέσω ΜΚΟ για να καλυφθούν τα κενά στις υπηρεσίες του δήμου. Για άλλη μια φορά, αντί να ακολουθήσει τον δρόμο της διεκδίκησης και της μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση, επιλέγει να ανοίγει την πόρτα στους ιδιώτες, καταργώντας στην πράξη τον ρόλο της δημόσιας διοίκησης.
Αν ο δήμος αρνείται να ασκήσει από μόνος του τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες όπως είναι η πρόνοια, μετά τι έχει σειρά; Η καθαριότητα; Οι παιδικοί σταθμοί; Οι υπηρεσίες πρασίνου; Θέλουμε έναν δήμο των πολιτών ή έναν δήμο-συντονιστή ΜΚΟ;
Η δημοτική αρχή αγνόησε επιδεικτικά τα δικά μας αιτήματα που καταθέσαμε εγγράφως, για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ουσιαστικών παρεμβάσεων σε κοινωνικά θέματα. Συγκεκριμένα, στο με ημερομηνία 30/11/2011 αίτημα μας, καταθέσαμε 11 προτάσεις που μπορεί να αναλάβει ο δήμος σαν πρωτοβουλία (μειωμένα δημοτικά τέλη, κοινωνικό παντοπωλείο, χώρος φιλοξενίας αστέγων, στήριξη σε ομάδες αλληλεγγύης που δρουν στην πόλη μας κλπ), ενώ με το υπ’ αριθμ. 5178/21-1-2013 ζητήσαμε να διατεθούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις στους δημότες, όπως προβλέπει το άρθρο 189 του Ν 3463/2006 και ο Ν 3852/2010.
Αγνόησε επίσης τις δομές αλληλεγγύης που υπάρχουν ήδη στην πόλη μας και δραστηριοποιούνται δυναμικά, καλύπτοντας τις ανάγκες δεκάδων οικογενειών και δεν τους πρόσφερε την ελάχιστη στήριξη, παρόλο που ζήτησαν την βοήθεια του δήμου. Το γεγονός αυτό μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν πρόκειται για ένα «προμελετημένο έγκλημα», μια σχεδιασμένη κίνηση!
Φαίνεται πως η δημοτική αρχή συμφωνεί με τις κυβερνητικές πολιτικές. Δεν μας εκπλήσσει βέβαια αν σκεφτούμε πως τα κόμματα που την στήριξαν στις εκλογές, συμμετέχουν στην τρικομματική κυβέρνηση που έχει βαλθεί να ολοκληρώσει την καταστροφή της χώρας. Εξάλλου η δημοτική αρχή ταυτίζεται με αυτές τις λογικές και προχωράει με υπόγειες συμφωνίες και συμμαχίες στο ξεπούλημα της δημόσια περιουσίας, διευκολύνοντας το έργο της τρόικας εσωτερικού-εξωτερικού.
Δηλώνουμε πως ο δήμος, όπως και κάθε δημόσιο αξίωμα δεν είναι μαγαζάκι κανενός! Πρέπει να τελειώνουμε επιτέλους με τις λογικές του παρελθόντος που μας έφεραν σε αυτό το σημείο σήμερα. Δεν το ανεχόμαστε από τη κυβέρνηση, δεν θα το ανεχτούμε ούτε από τον δήμο!