Διαμαρτυρία του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας για την απόφαση του δήμου Νίκαιας-Ρέντη να μετακομίσει μέρος των γλυπτών από την υπαίθρια έκθεση «Πρόσφυγες».


Τη διαμαρτυρία του για την απόφαση του δήμου Νίκαιας - Ρέντη να μεταφέρει γλυπτά του εικαστικού συμποσίου «Πρόσφυγες» που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια (2006), από το «Κατράκειο» θέατρο, στην πλατεία Δαβάκη (Περιβολάκι), εκφράζει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Το ΕΕΤΕ σημειώνει ότι ο νέος χώρος είναι μικρός, ακατάλληλος και «σπάει» τη συνοχή του Συμποσίου «Πρόσφυγες». Προσθέτει ότι «ενώ δεν έγιναν εργασίες συντήρησης των έργων ούτε υλοποιήθηκε η μελέτη τοποθέτησής τους στο χώρο του "Κατράκειου", ο δήμαρχος τοποθέτησε «τα 3 γλυπτά σε ακατάλληλο γι' αυτά χώρο, χωρίς κατάλληλες μελέτες ασφάλειας και αισθητικής, αγνοώντας κάθε συζήτηση και προηγούμενη συνεργασία».



Το καλοκαίρι του 2006 πραγματοποιήθηκε στο δήμο Νίκαιας ένα πολύ σημαντικό και επιτυχημένο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής, με θέμα «Πρόσφυγες», στο οποίο συμμετείχαν γλύπτες από 20 χώρες, οι οποίοι έζησαν πάνω από 40 μέρες στο δήμο Νίκαιας, εργάσθηκαν στο περιβάλλον του «Κατράκειου» και φιλοτέχνησαν σε μάρμαρο και πέτρα γλυπτά μεγάλων διαστάσεων, με σκοπό να διαμορφωθεί ο χώρος σε πάρκο Γλυπτικής, με θέμα τους «πρόσφυγες», λόγω της προσφυγικής καταγωγής των κατοίκων της Νίκαιας και με δεδομένο ότι το «Κατράκειο» είναι ένας σημαντικός πολιτιστικός χώρος, με ιστορία.

Ενώ τότε ο δήμος και το ΕΕΤΕ συνεργάστηκαν για τη συντήρηση των γλυπτών και τη διαμόρφωση του πάρκου. Ενώ έγινε μελέτη για την τοποθέτηση και στερέωση στο έδαφος και το φωτισμό των έργων και σχεδιάσθηκε για κάθε έργο το κατάλληλο βάθρο, η νέα δημοτική αρχή αποφάσισε τη μεταφορά τους.

Το ΕΕΤΕ σημειώνει ότι «εάν ο δήμος Νίκαιας - Ρέντη ενδιαφέρεται να κοσμίσει με γλυπτά την πόλη της Νίκαιας θα πρέπει να προχωρήσει σε πανελλήνιους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς για κάθε χώρο χωριστά, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία». «Τα έργα Τέχνης είναι πάντα σε συνομιλία με το περιβάλλον και για το χώρο για τον οποίο δημιουργήθηκαν, εν προκειμένω για το χώρο γύρω από το "Κατράκειο". Κάθε χώρος έχει τις δικές του απαιτήσεις και προϋποθέσεις. Ο χώρος που τοποθετήθηκαν (πλ. Δαβάκη) είναι ακατάλληλος, δεν έχει τις προϋποθέσεις ασφάλειας για το κοινό, ούτε έγινε κάποια αισθητική σχετική μελέτη για το θέμα, μελέτη που να λαμβάνει υπόψη την επιστημονική γνώση των εικαστικών καλλιτεχνών».