Ο "ρατσισμός των.. αφεντικών"



Μόλις μου το διηγήθηκαν.

Κοπέλα Ελληνίδα που πήγε σήμερα πρώτη ημέρα να εργαστεί σε συνεργείο αυτοκινήτων (γραμματειακή υποστήριξη) ιδιοκτησίας αλλοδαπού συνάντησε "ρατσιστική" εκδικητική συμπεριφορά και προκλητικές φράσεις από τον ιδιοκτήτη όταν ζήτησε άδεια για να καπνίσει. "Εσείς οι Έλληνες όλο τσιγάρο,φραπέ και αραλίκι είσαστε" ενώ όλη την ημέρα σχολίαζε πως "αργείς πολύ", "πιο γρήγορα" κ.α. έχοντας ένα συνεχές ειρωνικό χαμόγελο...(τώρα θα σας δείξω εγώ)...... Η κοπέλα αφού έκανε το ωράριο που είχε συμφωνήσει, έφυγε από τη δουλειά δηλώνοντας στο "αφεντικό" πως δεν θα ξαναπάει.

Ο ιδιοκτήτης Αλβανικής καταγωγής φαίνεται πως βρήκε ευκαιρία τώρα που έγινε "αφεντικό" να αποδώσει τα ίδια και τα "ίσα" στους μέχρι εχθές "αφέντες" Έλληνες που ασφαλώς θα του έδειχναν την ίδια συμπεριφορά.

Το παραπάνω είναι ένα παράδειγμα για το πως τελικά λειτουργεί ο ρατσισμός διαχωρίζοντας τους ανθρώπους. 


Ψάχνοντας στο λύμα ρατσισμός και στα αίτια του διαβάζουμε: 
Αιτίες ρατσισμού είναι 
κυρίως
 οικονομικοί λόγοι (π.χ. Εκμετάλλευση μαύρων, σήμερα Αλβανών, που αποτελούν φθηνά εργατικά χέρια). Επίσης, η έλλειψη παιδείας (οι απαίδευτοι γίνονται κυρίως θύματα προπαγάνδας, δεν μπορούν να κρίνουν, οι επιτήδειοι μπορούν να καλλιεργήσουν στους ανθρώπους αισθήματα κατωτερότητας ή να τους φανατίσουν εναντίον άλλων ομάδων). Επιπλέον, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα μιας κοινωνίας (η βία, η εγκληματικότητα, η ανεργία δημιουργούν ένταση η οποία εκτονώνεται πάνω στους ξένους που γίνονται τα εξιλαστήρια θύματα).
 
"Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνούμε είναι ότι ο κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από την παιδεία που έλαβε και από τον πολιτισμό στον οποίο ανατράφηκε, έχει μέσα του την ίδια φλόγα της ανθρώπινης φύσης που έχουμε κι εμείς: Έχει δηλαδή την ικανότητα να αγαπά, να δημιουργεί, να ζει σε κοινωνία, να σκέπτεται, να χαίρεται, να θαυμάζει. Ίσως σε κάποια εξωτερικά ιδιώματα ή σε κάποιες συνήθειες να διαφέρει από εμάς, αλλά αυτό θα έπρεπε να ξυπνούσε το ενδιαφέρον μας μάλλον - πώς να γνωριστούμε καλύτερα - παρά το φόβο, την κατάκριση, την περιφρόνηση."