ΕΟΠΥΥ: τρίμηνη συνταγογράφηση για τους χρονίως πάσχοντες.



Έχω προσωπική εμπειρία επί του θέματος, όταν κάθε 28 ημέρες αναγκάζομαι να ταλαιπωρηθώ μαζί με άλλους 40 περίπου ασφαλισμένους, (τώρα τελευταία μόνο 25 από αυτούς δέχεται ο γιατρός), για μια γραφειοκρατική (οχι ιατρική) καθαρά πράξη, να συμπληρώσει δηλαδή ο γιατρός, την συνταγή στο βιβλιάριο και το συνταγολόγιο. Αυτό γίνεται σε καθημερινή βάση, στον πρώτο όροφο της Μούγλων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο ΒΗΜΑ, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Κυρ. Σουλιώτης ανακοίνωσε ότι στο συγκεκριμένο Ταμείο οι γιατροί θα μπορούν να χορηγούν στους ασφαλισμένους οι οποίοι είναι χρονίως πάσχοντες συνταγές για τρεις μήνες, και όχι για έναν όπως ισχύει σήμερα.
Σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη, η απόφαση η οποία έχει ήδη υπογραφεί, στοχεύει στη μείωση της ταλαιπωρίας που υφίστανται σήμερα οι ασθενείς. «Κάθε μήνα πρέπει να επισκέπτονται το γιατρό τους για απλή ανανέωση της παλαιάς συνταγής, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι οι χρονίως πάσχοντες ακολουθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα την ίδια θεραπεία», τόνισε.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι αίρεται το «πλαφόν» των εξετάσεων ανά Διαγνωστικό Κέντρο και εργαστήριο. Στο εξής, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να υποβάλλονται σε όλες τις εξετάσεις (απεικονιστικές, αιματολογικές κλπ) σε όποιο κέντρο επιθυμούν.
Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τη διενέργεια εξετάσεων είναι 352 εκατομ. ευρώ. Στην περίπτωση που κάποιο κέντρο υπερβεί το ποσόν που του αναλογεί θα επανεξετάζεται η σύμβασή του με τον Οργανισμό.
Ο κ. Σουλιώτης σημείωσε ότι η διοίκηση του Οργανισμού μελετά την κατάργηση του ποσοστού συμμετοχής των χρονίως πασχόντων στο κόστος των εξετάσεων. Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ το ποσοστό αυτό είναι 15%, τη στιγμή που παλαιότερα οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ είχαν μηδενική συμμετοχή στα συμβεβλημένα με το Ίδρυμα εργαστήρια.