Ανοιχτή επιστολή Στέλιου Λογοθέτη στους δημότες Νίκαιας - Ρέντη


Ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη “ Το Μέλλον του Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη”

Αγαπητές συνδημότισες  Αγαπητοί  συνδημότες

Σας ευχόμαστε αντοχές και κουράγιο για το Νέο έτος 2012 που προμηνύεται δυσκολότερο από το 2011. Ευχόμαστε να γίνει το 2012 η αρχή ριζικών αλλαγών ώστε να απαλλαγεί η χώρα μας από το κατεστημένο που την οδήγησε και την οδηγεί στην χρεωκοπία και την παρακμή. Για να χαραχθεί από το λαό μας μια νέα πορεία ανάπτυξης και αληθινής αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας .
Μαζί με τις ευχές μας αυτές, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις θέσεις που πήραμε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, μέσα στο Δεκέμβριο, όταν συζητήθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το 2012.
Επειδή διαπιστώσαμε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα είχε συνταχθεί στα πλαίσια της πολιτικής που επέβαλαν τα διαδοχικά Μνημόνια στο Δήμο και κάτω από τους περιορισμούς που επιβάλλει το μεγάλο χρέος που δημιουργήθηκε την περίοδο 2002-2010, προτείναμε τα εξής σημαντικά έργα για την πόλη μας,  που πιστεύουμε ότι υπάρχει τρόπος να πραγματοποιηθούν, για να βγουν  η Νίκαια και ο Άγ.Ι. Ρέντης από την μιζέρια και να ακολουθήσουν τον δρόμο της ανάπτυξης:

Α. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΙΚΑΙΑΣ
1. Εκβραχισμός Νταμαριού Καραμπίνη εκτάσεως 200 στρ, ιδιοκτησίας Δήμου Νικαίας-Αγ. Ι.Ρέντη και δημιουργία χώρων Αθλητισμού και Πρασίνου
2. Ανάπλαση Νεκροταφείου Ανάληψης (Απομάκρυνση τάφων – Εξυγίανση χώματος – Δημιουργία 2 γηπέδων – Ηλεκτροφωτισμός χώρου- κατεδάφιση περιμετρικής μάντρας»
3. Διαμόρφωση πλατείας μπροστά από το Νεκροταφείο της Ανάληψης
4. Μελέτη και κατασκευή γκαράζ στο χώρο μπροστά από το Γ.Γ.Ν. Νίκαιας 5. Διαπλάτυνση πεζοδρομίων και ηλεκτροφωτισμός  Π. Ράλλη
6. Καθαρισμός, απολύμανση, φωτισμός και περίφραξη χώρου Δηλαβέρη (χρήση των προβλεπόμενων διατάξεων του Ν.3852/2010 για χρέωση των ιδιοκτητών)
7. Μελέτη για ανάπλαση της περιοχής γύρω από την πλατεία του Αγ. Νικολάου ενόψει κατασκευής σταθμού Μετρό
8.Δημιουργία υπόγειου γκαράζ μπροστά από το Γ΄ Νεκροταφείο
9. Διαμόρφωση και ανάπλαση των πεζοδρομίων της 28ης Οκτωβρίου

Β. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ

1.Εξυγίανση και Ανανέωση Πάρκου Ειρήνης
2.Διαμόρφωση Εσωτερικών Χώρων Πολυκατοικιών Μπολτζή
3. Μελέτη και κατασκευή Κολυμβητηρίου
4.Αναπλάσεις περιοχών της Δημοτικής Ενότητας Αγ.Ι.Ρέντη μεταξύ του προαστιακού σιδηροδρόμου και της οδού Θηβών

Και για τις δύο ενότητες, προτείνουμε την δημιουργία ενεργειακού γραφείου ώστε να προωθηθούν στο Δήμο προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας . Επίσης καλά εξοπλισμένο γραφείο Περιβάλλοντος, το οποίο θα παρακολουθεί την ατμοσφαιρική ρύπανση , την ηχορρύπανση και την ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα σε όλο το Δήμο.

Τα έργα αυτά αποτελούν ελπίδα για να ανέβει η εμπορική κίνηση, να προσελκυσθούν επενδύσεις, να μειωθεί ως ένα σημείο η ανεργία και να ξεφύγουμε από τη λογική του χαμηλού πήχη και του αυτονόητου. Τα έργα αυτά επιτύχαμε να περιληφθούν, κατά δήλωση του Δημάρχου, στο Τεχνικό Πρόγραμμα και δεσμευόμαστε να παρακολουθήσουμε την υλοποίηση τους ή να προσπαθήσουμε να ξεκινήσουν μέσα στο 2012. Πρέπει να προσεχθεί ότι δεν χρηματοδοτούνται από πόρους του Δήμου άλλα από ιδιώτες επενδυτές με διεθνή διαγωνισμό και πόρους του ΕΣΠΑ (εφ’ όσον η κρίση το επιτρέψει).  Ακόμα πολλά από αυτά όπως η ανάπλαση του πρώην Νεκροταφείου Ανάληψης, μπορεί να γίνουν ως έργα αυτεπιστασίας. Πρέπει  επιτέλους να τολμήσουμε και να μη δεχθούμε την “ μοίρα μας” . Παράλληλα πρέπει να αναπτυχθεί ένα διεκδικητικό κίνημα από το Δήμο και να απαιτήσει να προχωρήσει η ανάπτυξη της πόλης.
Όσο για τον προϋπολογισμό, θεωρούμε ότι εφέτος επιτέλους συντάχθηκε ένας πραγματικός προϋπολογισμός, ελλειμματικός μόνο κατά 18.000.000 €, που θα εισπραχθούν από τις μελλοντικές εισφορές των ιδιοκτητών ακινήτων στη νεοεντασσόμενη περιοχή στο σχέδιο πόλης της Δημοτικής ενότητας του Αγ. Ι. Ρέντη, και που μπήκαν σαν έσοδα υπαρκτά και βεβαιωμένα για να ισοσκελισθεί ο προϋπολογισμός.
Με τις παραπάνω παρατηρήσεις ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό εκτός από το σκέλος των ανταποδοτικών τελών. Δεν ψηφίσαμε το σκέλος των ανταποδοτικών τελών, διότι παρουσιάζεται διαφορά ως προς τα τέλη που πληρώνουν οι Δημότες της ενότητας Αγ. Ι. Ρέντη, δηλαδή είναι αυξημένα σε σχέση με αυτά που πληρώνουν οι Δημότες στην ενότητα Νίκαιας, περίπου  κατά 10%,  ενώ θα μπορούσαν μεγάλα σουπερμάρκετ και επιχειρήσεις στον Αγ. Ι. Ρέντη να πληρώνουν όπως αυτά της Δημοτικής Ενότητας Νίκαιας, 2 € περισσότερα ανά τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή τα Καρφούρ, τα Λερόυ Μαρλέν, κ.α. θα μπορούσαν να αποδώσουν στον Ενιαίο Δήμο πρόσθετα έσοδα με ενιαίο τέλος.

Προτείναμε ακόμη:
-           να επιβληθεί μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες του Ν 1828/89 ανταποδοτικό τέλος στο Γ’ Νεκροταφείο, στο κτήμα Σερπιέρη, στην πρώην ιδιοκτησία Δηλαβέρη , στην καπναποθήκη Κεράνη κ.λπ.
-          Να αξιοποιηθεί το κτηματολόγιο και η τεράστια Δημοτική περιουσία για μια πολιτική εσόδων και ανάπτυξης του Δήμου
-          Να δημιουργηθεί στο Δήμο σταθμός εφοδιασμού των οχημάτων με φυσικό αέριο
-          Να επεκταθεί η ανακύκλωση ώστε να μειωθεί το κόστος διάθεσης των απορριμμάτων του Δήμου στο ΧΥΤΑ
-          Ψηφίσαμε το δάνειο που θα καλύψει όλο το μέχρι σήμερα δανειακό χρέος του Δήμου ώστε ο Δήμος να πληρώνει λιγότερα τοκοχρεολύσια ανά μήνα και να μην κρατούνται οι μειωμένοι άλλωστε κεντρικοί πόροι ώστε να πάρει μια μικρή ανάσα.
Με αυτές μας τις προτάσεις πιστεύουμε ότι ο μεγάλος μας Δήμος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη μπορεί να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο επικεφαλής της παράταξης

Στέλιος Λογοθέτης