Ε.ΛΑ.Δ.Α.: Ελπιδοφόρο Ξεκίνημα Αντίστασης και Αλληλεγγύης .

Μέσα στο κατάμεστο εντός και (κυρίως εκτός) της αιθούσης του αμφιθεάτρου Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, έγινε η επίσημη παρουσίαση της Ε.ΛΑ.Δ.Α. (Ενιαία Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση) από τους Μίκη Θεοδωράκη, Μανώλη Γλέζο και Γιώργο Κασιμάτη.
Ο συντονιστής Δήμος Τσακνιάς έδωσε τον λόγο στον Μανώλη Γλέζο, ο οποίος εξέφρασε την αναγκαιότητα «να μην αρκεστούμε στη σημερινή συγκέντρωση. Από τώρα και στο εξής ανοίγει η καινούρια προσπάθεια που συμπεριλαμβάνει την Αντίσταση και την Αλληλεγγύη». Δήλωσε πως «δεν διεκδικούμε εκλογές. Δεν είμαστε εκλογικό πολιτικό σχήμα, γιατί αν βάλουμε γραμμές, θα στενέψουμε αυτό που πάμε να κάνουμε». 
"Θέλουμε την βοήθεια, την υποστήριξη των κομμάτων, όποιων θέλουνε και συμφωνούν σε αυτήν την μεγάλη υπόθεση που έχουμε ξεκινήσει. Τι δεν θέλουμε; Δεν θέλουμε "καθοδήγηση". Θέλουμε τα κόμματα να μας βοηθήσουν,να μας ενισχύσουν,να δώσουν ανθρώπους σε αυτή την ιστορία, να μας πούνε την γνώμη τους, δεν θέλουμε καθοδήγηση."

Αναφερόμενος στα επώδυνα για τον ελληνικό λαό μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση ο Μίκης Θεοδωράκης  έκανε λόγο για «συνεχές διογκούμενο κύμα αγανάκτησης» που προσφεύγει στη «χρήση γενικευμένων μεθόδων ωμής βίας». Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης υπογράμμισε την ύπαρξη καθεστώτος «ωμής βίας», διευκρινίζοντας πως «η βία δεν είναι μόνο σωματική» κι ανέλυσε τη βία που υφίσταται ο Έλληνας πολίτης σε όλους τους τομείς της καθημερινότητά του, από την περικοπή των μισθών μέχρι τη σκληρή κι άδικη φοροεπιδρομή. «Το σύστημα κάθεται πάνω στον σβέρκο μας», πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως «πρέπει να είμαστε αμείλικτοι, ασυμβίβαστοι κι επιθετικοί». Στις απαιτήσεις των δανειστών που μας λένε: «Για να ζήσετε πρέπει να πουληθείτε! Ή πουλάτε και πουλιέστε ή πεθαίνετε και χάνεστε. Μόνο μία είναι η απάντηση, Αντίσταση κι Αλληλεγγύη».

Από την πλευρά του, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης μίλησε μεταξύ άλλων για «ραγιαδισμό» και «υποκουλτούρα» και πως ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αντισταθεί «στον ανθελληνισμό της Ελλάδας». «Είναι βαθύτατα πολιτικό κίνημα αυτό», πρόσθεσε κι επεσήμανε πως πρέπει «να αποτινάξουμε τα πολιτικά δεσμά που επέβαλαν στην Ελλάδα». Τέλος, αναφέρθηκε στο ελληνικό χρέος, τονίζοντας για ακόμα μία φορά πως με βάση το Διεθνές Δίκαιο η Ελλάδα μπορεί να μην αποπληρώσει τα δάνεια γιατί αφενός είναι «παράνομα», αφετέρου «στρέφονται κατά του λαού» κι έδωσε τα παραδείγματα της Αργεντινής και του Ισημερινού.
Στο σημείο αυτό, παρενέβη από το ακροατήριο, ο δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος, απαιτώντας να ακούσει από τους ιδρυτές του κινήματος «το δια ταύτα» και πρότεινε «να σηκωθούμε όπως είμαστε και να πάμε όλοι στο Σύνταγμα». Ο Μίκης Θεοδωράκης, χαριτολογώντας του είπε: «Είσαι ζωηρός, ωραίος, είσαι ό,τι πρέπει για αυτό που θα κάνουμε», αλλά ταυτόχρονα διευκρίνισε πως «πρέπει να δούμε τον συσχετισμό δυνάμεων», γιατί αυτή την περίοδο η χώρα βρίσκεται υπό «ξένη κατοχή». Μάλιστα, τόνισε πως «αυτοί με τη γραβάτα είναι χειρότεροι από τους στρατιώτες. Έχουμε να κάνουμε με έναν δύσκολο εχθρό. Δεν έχουμε φίλους παρά μόνο τον εαυτό μας. Μόνη υπεροχή μας αυτή σε αριθμό και η πίστη του λαού. Δεν φτάνει να είμαστε μόνο αγανακτισμένοι, αλλά και ενημερωμένοι και αποφασισμένοι». Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απουσία του Φώτη Κουβέλη και της Αλέκας Παπαρήγα, εν αντιθέσει όπως είπε με τον ΣΥΡΙΖΑ και το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους. Και κατέληξε πως το πρόβλημα είναι η διάσπαση και πως «το διά ταύτα είναι ένα τεράστιο λαϊκό κίνημα».
Στη συνέχεια, δόθηκε ο λόγος σε εκπροσώπους των κομμάτων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, και σε πλήθος άλλων ομιλητών.   Ο Στέλιος Παπαθεμελής, ο Απόστολος Γκλέτσος αλλά και άλλοι ομιλητές ζήτησαν από τον Μίκη τη δημιουργία κόμματος .  Θερμό χειροκρότημα απέσπασε ο εκπρόσωπος του Σωματείου των εργαζομένων της Ελληνικής Χαλυβουργίας Αθανάσιος Παυλάκης ο οποίος τόνισε πως οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργία για 95 συνεχείς ημέρες, ενώ επεσήμανε πως οι απεργοί εργάτες,  την «Αντίσταση» και την «Αλληλεγγύη», την βιώνουν καθημερινά .

ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ

ΓΛΕΖΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΜΙΚΗΣ

ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΑΛΕΥΡΟΜΑΓΕΙΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ στρατηγός ε.α.

ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΓΙΑΓΚΟΣ πανεπιστημιακός

ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ συνθέτης

ΑΞΕΛΟΣ ΛΟΥΚΑΣ συγγραφέας

ΑΠΑΝΑΜΕΡΙΚΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ αντιστασιακός

ΒΑΛΑΒΑΝΗ ΝΑΝΤΙΑ συγγραφέας

ΓΕΡΟΥ ΚΑΤΙΑ ηθοποιός

ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ οικονομολόγος

ΓΚΛΕΤΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ δήμαρχος Στυλιδας

ΚΟΡΤΖΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ δήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού

ΓΚΟΤΣΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ δήμαρχος Ν.Ιωνιας

ΖΗΣΙΜΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ πρόεδρος εμπορικού συλλόγου Πειραιά

ΖΟΥΡΑΡΙΣ ΚΩΣΤΑΣ πολιτειολογος

ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ περιφερειακός σύμβουλος Αττικής

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΕΦΗ πολ. μηχανικός

ΚΑΡΤΕΡΟΣ ΘΑΝΑΣΣΗΣ δημοσιογράφος

ΚΟΚΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ δικηγόρος

ΚΟΤΖΙΑΣ ΝΙΚΟΣ πανεπιστημιακός

ΚΟΥΒΑΤΣΟΣ ΤΑΚΗΣ οδοντίατρος

ΚΟΥΡΟΥΚΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ανεξ. βουλευτής

ΚΒΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ δημοσιογράφος

ΛΕΟΝΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ συνθέτης

ΜΑΛΙΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΜΑΡΙΑΣ ΝΟΤΗΣ πανεπιστημιακός

ΜΗΛΙΑΡΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ δημοσιογράφος

ΜΗΤΣΙΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ τραγουδιστής

ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜ πρόεδρος ΠΟΕ- ΟΤΑ

ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΗΣ εργατολόγος

ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ οικονομολόγος

ΠΑΥΛΑΚΗΣ ΝΑΣΟΣ χαλυβουργός

ΣΤΟΜΠΟΛΙΑΔΗΣ ΗΛΙΑΣ πανεπιστημιακός

ΣΠΑΝΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ μέλος προεδρείου ΑΔΕΔΥ

ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ γιατρός

ΤΣΑΚΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ δικηγόρος