«Ιστορικό λεξικό του ελληνικού εργατικού κινήματος»Παρουσίαση βιβλίου την Τετάρτη 11/10 στο στέκι «Φυσάει κόντρα»


Το βιβλίο του Γιώργου Αλεξάτου «Ιστορικό λεξικό του ελληνικού εργατικού κινήματος» που πρόσφατα πραγματοποίησε την τέταρτη έκδοσή του, με την πρόσθεση και νέου υλικού, θα παρουσιάσει η Κίνηση Πολιτών Νίκαιας Ρέντη «Κόντρα στο Ρεύμα».

Η βιβλιοπαρουσίαση, που δίνει την ευκαιρία συζήτησης σχετικά με την ιστορία του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς στην Ελλάδα, θα γίνει την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, στις 7.30 μ.μ., στο στέκι «Φυσάει κόντρα», Τσαλδάρη 297 και Αρκαδίου στη Νίκαια.
Ομιλητές θα είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Παναγιώτης Λίλλης και ο συγγραφέας. 
Σχετικά με το βιβλίο.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας στον πρόλογο, το βιβλίο δεν περιορίζεται στην αναφορά στην εργατική τάξη και τις συνδικαλιστικές της εκφράσεις, αλλά επεκτείνεται στις εκδηλώσεις της ταξικής πάλης σε όλα τα πεδία όπου αυτή διεξάγεται: στο οικονομικό, το πολιτικό και το ιδεολογικό.
Η απόπειρα αυτή πραγματοποιείται με την παράθεση στοιχείων που αναφέρονται σε πρόσωπα, συλλογικότητες, έντυπα και γεγονότα που εντάσσονται στην ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος, αλλά και σε τόπους και ιδεολογικοπολιτικούς όρους που συνδέονται μ’ αυτήν. Εδώ, εκτός από την αναφορά στον εργατικό συνδικαλισμό, έχουν τη θέση τους τόσο οι πολιτικές εκφράσεις του κινήματος όσο και οι αλληλεπιδράσεις με άλλα λαϊκά και κοινωνικά κινήματα, αλλά και οι αντανακλάσεις όλης αυτής της πολυσύνθετης διαδικασίας στον χώρο του πολιτισμού.
Το λεξικό είναι οργανωμένο σε λήμματα (σχεδόν 1.500) με αλφαβητική σειρά. Ενδεικτικό της αξίας του έργου αποτελεί η παράθεση λημμάτων που δε συναντάμε καν σε εγκυκλοπαίδειες και σε κάποιες περιπτώσεις ούτε στο διαδίκτυο. Πρόκειται για μια πρωτότυπη δουλειά που όμοια της δεν συναντάμε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά ίσως και σε καμία άλλη χώρα, ένα αντίστοιχο έργο, που να μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός.