Οχι στον πόλεμο, καλοδεχούμενοι όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες, το μήνυμα από την μαρτυρική Gernika!
Για την μαρτυρική Gernika που βομβαρδίστηκε βάρβαρα από τον φασισμό το 1937, ξεκίνησε σήμερα αντιπροσωπία από την Πόλη μας με τον Κώστα Παπαδόπουλο (Δημοτικό Σύμβουλο) και Κατερίνα Σεργίδου. Θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η  πλατφόρμα Refugees Welcome (Ongi Etorri Errefuxiatuak) στις 29 και 30 Απρίλη του 2017, που όπως αναφέρει:
Στην επέτειο για τα ογδόντα χρόνια από τον βομβαρδισμό της Gernika, κάνουμε αυτό το κάλεσμα για μια μαζική κινητοποίηση, για να φωνάξουμε «όχι στον πόλεμο» και να πούμε σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες ότι είναι καλοδεχούμενοι. Αυτή είναι η πρόταση μάς
Το Σάββατο 29 Απριλίου: πορείες υπέρ των προσφύγων. Με αφετηρία διαφορετικά σημεία σε όλη τη χώρα των Βάσκων (Euskal Herria), οι πορείες αυτές θα φτάσουν στη Gernika, όπου θα λάβει χώρα μια συγκινητική εκδήλωση στη μνήμη των χθεσινών και των σημερινών Guernicas. Αναμένεται να παραστούν πρόσωπα γνωστά παγκοσμίους για τους αγώνες τους για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. 
Το Σάββατο 30 Απρίλη, θα οργανωθούν διάφορες θεματικές εργασίας και στρογγυλά τραπέζια εμπειρίας : δικαίωμα στο άσυλο και πρόσφυγες· αντιμιλιταρισμός· φεμινισμός· «όχι» στον φασισμό και τον ρατσισμό· αντικαπιταλισμός· εμπειρίες υποδοχής· σύνορα του νότου· πολιτική ανυπακοή. Ο σκοπός όλων αυτών των θεματικών είναι να καταγραφεί η μαρτυρία από τις διάφορες εμπειρίες, τη στράτευση και τους κοινωνικούς αγώνες, και να συνεχιστεί η κατασκευή δικτύων ανάμεσα στα διάφορα κινήματα και τις κοινωνικές ομάδες που μας πλησιάζουν.