Περπατήσαμε στις γειτονιές της Νίκαιας.



 Με συμμετοχή κόσμου που ξεπέρασε κάθε προσδοκία,  πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις μία το μεσημέρι, ο προγραμματισμένος περίπατος "Περπατάμε στις γειτονιές της Νίκαιας"στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος «Προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά-Από την ανάδυση στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης» που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και η Αντιπεριφέρεια Πειραιά. 


Σημείο συνάντησης και εκκίνησης  της περιήγησης το Κηποθέατρο Νίκαιας με ξεναγούς  την  Εύη Προύσαλη και τον Νικήτα Αλιφέρη. Στο σημείο συνάντησης υποδέχτηκαν και έκαναν ένα άνοιγμα της παρουσίασης ο Νίκος Μπελαβίλας και η Ελένη Κυραμαργιού. Παρών ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης και εκπρόσωπος του Δήμου Νίκαιας- Ρέντη.

Μια καθυστέρηση όμως που οφειλόταν σε μη έγκαιρη άφιξη της  Εύη Προύσαλη πήγε πίσω όλο το πρόγραμμα με αποτέλεσμα να παραλειφθούν δυο στάσεις, (Οσίας Ξένης και  του Χαμάμ). Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου απαιτούσε διαφορετικής ποιότητας προετοιμασία και τεχνική οργάνωση κάτι που εμφανώς δεν υπήρχε στη σημερινή εκδήλωση.


Παρόλα αυτά όμως, το ενδιαφέρον και η διάθεση του κόσμου να μάθει, να αφουγκραστεί με κάθε λεπτομέρεια την κάθε αφήγηση την κάθε μαρτυρία το κάθε ιστορικό στοιχείο που έβλεπαν και οι "ξεναγοί" τους εξηγούσαν, ήταν αμείωτο! Η δημιουργία της προσφυγούπολης, η ζωή και το έργο των πρώτων κατοίκων, οι πρώτοι συνοικισμοί, οι δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν, η πολιτιστική επιρροή και ανάπτυξη που έφεραν!  Οι αγώνες, η Αντίσταση, ο ΕΛΑΣ, το Μπλόκο της Κοκκινιάς και η Μάντρα!
Η αφήγηση των ιστορικών γεγονότων στους χώρους που διαδραματίστηκαν είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε, να μάθουμε,  να τιμήσουμε, με περηφάνια για τους προγόνους τον τόπο και τη καταγωγή μας.
Ένας ιστορικός περίπατος που θα συνεχιστεί μελλοντικά και σε άλλους χώρους της Νίκαιας.

Για την ιστορία, πρέπει να αναφέρουμε  ότι ανάλογη εκδήλωση έγινε για πρώτη φορά πριν 3,5 χρόνια με διοργάνωση της δημοτικής κίνησης "Κόντρα στο Ρεύμα" και υπό τον τίτλο  «Από την Οδό Οκτώ στη Δεξαμενή»  και ξεναγό την Ιστορικό - Μουσειολόγο Μορφούλα Γαλoπούλου.


περισσότερες φωτογραφίες εδώ