Τα ΕΛΤΑ και το ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ.


Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τιμούν τους Εκτελεσμένους του Μπλόκου της Κοκκινιάς και κυκλοφορούν το πρώτο γραμματόσημο που εκδίδεται στη μνήμη τους, στο πλαίσιο των 40ήμερων εκδηλώσεων Τιμής και Μνήμης του Δήμου Νίκαιας - Ρέντη.
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εκδίδουν και κυκλοφορούν επίσης Ειδικό Αναμνηστικό Φάκελο και Λεύκωμα αφιερωμένα στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, ενώ ειδική αναμνηστική σφραγίδα θα λειτουργήσει το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017, στο Κεντρικό Ταχυδρομικό Κατάστημα Νίκαιας (Πέτρου Ράλλη 349, Νίκαια),από ώρα 10:00 έως 11:30
Η επίσημη παρουσίαση των τιμητικών εκδόσεων μνήμης, θα γίνει από την πρόεδρο του ΔΣ των Ελληνικών Ταχυδρομείων Κα Ευφροσύνη Σταυράκη, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:45 στο Μνημείο της Μάντρας του Μπλόκου, Κιλικίας και Ηλιουπόλεως, στην Νίκαια, σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας - Ρέντη.



Βλέποντας σε φωτογραφία από το δελτίο τύπου των ΕΛΤΑ τη σειρά των γραμματοσήμων,  εντύπωση προκαλεί η διπλή υπόσταση που θέλησαν να δώσουν οι υπεύθυνοι για την έκδοση της συγκεκριμένης σειράς γραμματοσήμων. Στο δίπτυχο γραμματόσημο αριστερά, απεικονίζεται έγχρωμα μια Ελληνική σημαία, το εθνικό μας σύμβολο, ενώ στο άλλο μέρος δεξιά, δυο γνωστά χαρακτικά από το Μπλόκο, φωτογραφίες από το μνημείο-γλυπτό του Ζογγολόπουλου στη πλατεία,  όπως και η μάντρα σε φωτογραφία εποχής.

Αμέσως η σκέψη μας πάει στη εργασία της ιστορικού Κυριακής Παπαθανασοπούλου, που πρόσφατα την ξαναδιαβάσαμε με θέμα "Μνημονικοί τόποι Αντίστασης στη Νίκαια" και αναφέρεται πολύ εύγλωττα στη προσπάθεια των κάθε φορά κυβερνώντων να αλλοιώσουν τα πραγματικά γεγονότα να ταυτίσουν την τοπική με την εθνική μνήμη. Εδώ παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα της εργασίας της, την οποία αξίζει να διαβάσετε ολόκληρη εδώ.

"Η Νίκαια χαρακτηριζόταν από τον Αριστερό-Κομμουνιστικό πολιτικό προσανατολισμό της ως πρώην προσφυγική και εργατική συνοικία του Πειραιά. Η σύνδεση με την Εθνική Μνήμη και εχέγγυα που αυτή προσφέρει ήταν απαραίτητη. Το Ηρώο μπορεί να στήνεται για να τιμήσει τους νεκρούς του Μπλόκου, αλλά συνδέεται με τις επίσημες εθνικές εορτές (εορτασμοί και εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου), έτσι με αυτή τη σύνδεση εθνικής και τοπικής μνήμης επιτυγχάνεται η κατασκευή της συλλογικής μνήμης της Αντίστασης."