17 Αυγούστου 1944. 73 χρόνια πριν, γράφτηκε με το αίμα 315 πατριωτών η ιστορία της «Μάντρας»




Οι Κομματικές Οργανώσεις Κοκκινιάς του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές που εκτελέστηκαν απ' τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, στο μεγάλο μπλόκο στις 17/8/1944. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Πέμπτη 17/8, στις 6 μ.μ., από την πλατεία Αγίου Νικολάου με τα στεφανώματα. Την Τετάρτη 23/8, στις 6 μ.μ., στο κοινοτάφιο του Γ' Νεκροταφείου θα γίνει προσκλητήριο πεσόντων, χαιρετισμός από εκπρόσωπο του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και κατάθεση στεφάνων. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 16/9, στο χώρο της ιστορικής μάντρας του Μπλόκου.

17 Αυγούστου 1944. 73 χρόνια πριν, γράφτηκε με το αίμα 315 πατριωτών η ιστορία της «Μάντρας». Ήταν χαράματα Παρασκευής. Πριν ακόμα διαλυθεί το σκοτάδι η Κοκκινιά βρέθηκε κυκλωμένη απ’ όλες τις μεριές. Γερμανοί και γερμανοτσολιάδες ρίχνονται με λύσσα να εκδικηθούν την προλεταριακή συνοικία που στάθηκε πρωτοπόρα στον αγώνα για τη ματαίωση της επιστράτευσης και τον εξανδραποδισμό των Ελλήνων.

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα τρόμου που επιτείνονταν από τους αναρίθμητους πυροβολισμούς και τις εκρήξεις χειροβομβίδων και την απειλή της «επιτόπου επέλασης» μάζεψαν όλους τους άνδρες δεκατεσσάρων ως εξήντα ετών. Σύνολο 20 χιλιάδες περίπου στην Πλατεία Οσίας Ξένης. Κι ύστερα άρχισαν τα ομαδικά βασανιστήρια, οι ταπεινώσεις και οι εκτελέσεις. Από τους συγκεντρωμένους στην Πλατεία οι μασκοφόροι διάλεξαν πολλές δεκάδες παλικάρια που εκτελέστηκαν από τους ταγματασφαλίτες στη ματωμένη μάντρα, μπροστά στα μάτια των δικών τους.

Με ξυλοδαρμούς, κλοτσιές, χτυπήματα με τους υποκόπανους των όπλων, με πρωταγωνιστή τον περιβόητο Πλυτζανόπουλο, οδηγήθηκαν 76 πατριώτες μαζί και η ηρωίδα Διαμάντω και εκτελέστηκαν στη «Μάντρα», 50 άλλοι εκτελέστηκαν σε μια άλλη «μάντρα» στα Αρμένικα, 40 κάηκαν στο «Σχιστό» και άλλοι δολοφονήθηκαν στους δρόμους και στα σπίτια τους.

Οκτώ χιλιάδες έκλεισαν στο Χαϊδάρι και απ’ αυτούς 1.000 σύρθηκαν στα κάτεργα της Γερμανίας όμηροι, απ’ όπου πολλοί δε γύρισαν ποτέ. Συνολικά 315 ήταν τα θύματα της θηριωδίας του Μπλόκου της Κοκκινιάς.