"ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗ ΛΗΘΗ" Ένα οδοιπορικό μνήμης από τον Έσπερο στην Μάντρα.


Η Κίνηση Πολιτών Νίκαιας-Ρέντη Κόντρα στο Ρεύμα, τιμώντας τα 70 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς (1944-2014) διοργάνωσε εκδήλωση στην Νίκαια την Κυριακή  28 Σεπτεμβρίου 2014, με τίτλο "ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗ ΛΗΘΗ".
Η εκδήλωσή ξεκίνησε με συγκέντρωση στον "Έσπερο" στις 6.30μμ, όπου ο Πάρης Λιάτσος   διάβασε αποσπάσματα από το ιστορικό εκείνων των ημερών, συνδέοντας την ιστορική μνήμη με το σήμερα. Η μικρή πορεία κατέληξε  στη πλατεία Οσίας Ξένης, αποτίοντας φόρο τιμής, στους νεκρούς ήρωες της πόλης, μπροστά στο μνημείο. Στη συνέχεια μέσα στον χώρο της Μάντρας του Μπλόκου, ο επικεφαλής της Κίνησης "Κόντρα στο Ρεύμα" Κ. Παπαδόπουλος με έναν σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε, στην ανάγκη την ιστορικής συνέχειας που πρέπει να υπάρχει, μαθαίνοντας από την ιστορία της πόλης και συνεχίζοντας τις αγωνιστικές και πολιτιστικές παραδόσεις των ανθρώπων της. Η ηθοποιός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Κανελλοπούλου, με μια εκπληκτική ερμηνεία παρουσίασε τον μονόλογο-μαρτυρία "Τζιέρι μου" της Κάτιας Γαλόπουλου.
Τραγούδησε, η Φωτεινή Βελεσιώτου ενώ στο πιάνο ήταν ο Γιώργος Καλκάνης.


Δυο φίλοι δημοσιογράφοι θα μας μεταφέρουν το "συγκινησιακό" κλίμα από την εκδήλωση γράφοντας στο fb.

Βασίλης Μακρίδης.
"Καταπληκτική η εκδήλωση του "Κόντρα στο Ρεύμα" για τα 70 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς!!! Από τον "περίπατο μνήμης" στους δρόμους της πόλης, μέχρι το εκπληκτικό και συγκινησιακά φορτισμένο μονόπρακτο της συντρόφισσας και φίλης Κάτιας Γαλοπούλου που ερμήνευσε υπέροχα η πολυαγαπημένη μου Μαρία Κανελλοπούλου και τη μουσική επένδυση της βραδιάς από τη φωνάρα της Φωτεινής Βελεσιώτου και το μαγικό παίξιμο στο πιάνο και τη φωνή του Γιώργου Καλκάνη, όλα ήταν Α-ΨΟ-ΓΑ!!! Εξαιρετική και η ανταπόκριση του κόσμου, που έκανε τον ιστορικό χώρο της Μάντρας της Κοκκινιάς να φαντάζει μικρός (ο χώρος του παλιού ταπητουργείου χωράει περί τους 250 καθημένους και θα πρέπει να είχε περί τα 400 άτομα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης). Ένα πολύ μεγάλο "ευχαριστώ" σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης για τα συναισθήματα και τη συγκινησιακή φόρτιση που μας προκάλεσαν αλλά και για το μήνυμα ελπίδας που πέρασαν μέσα από το περιεχόμενό της! Ήταν από τις ωραιότερες βραδιές της ζωής μου και δεν υπερβάλλω καθόλου σε αυτό που λέω!!!
ΥΓ: Η "a capella" ερμηνεία του "Θα με δικάσει" (μουσική: Δ. Λάγιος, ποίηση: Μ. Μπούρμπουλας  από τη Φωτεινή Βελεσιώτου στο τέλος της παράστασης ήταν πραγματικά "όλα τα λεφτά"!!!"
Η Ευγενία Λουπάκη έγραψε.
"Μπλόκο στη Λήθη. Η Μαρία Κανελλοπούλου διαβάζει το "τζιέρι" της Κάτιας Γαλοπούλου και η Φωτεινή Βελεσιώτου με τον Γιώργο Καλκάνη στο πιάνο συνοδεύουν την ανάγνωση. Από την εξαιρετική εκδήλωση μνήμης, που διοργάνωσαν για τα 70χρονα του Μπλόκου της Κοκκινιάς, τα παιδιά της Κίνησης Πολιτών "Κόντρα στο ρεύμα". Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 2014. Εδώ, το συγκλονιστικό απόσπασμα που περιγράφει το Μπλόκο."

"Η Μαρία Κανελλοπούλου με μια σπαραχτική ερμηνεία, στο "Τζιέρι μου" της Κάτιας Γαλοπούλου, μας παίρνει μαζί της, στους δρόμους της Κοκκινιάς "εκείνη" τη μέρα. Τη μέρα του Μπλόκου. Και η Φωτεινή Βελεσιώτου μας καθηλώνει με το "δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια".
Συνέβη απόψε, στη Μάντρα της Κοκκινιάς,στην εκδήλωση "Μπλόκο στη Λήθη", που οργάνωσε η κίνηση Κόντρα στο Ρεύμα. Τυχεροί όσοι ήμασταν εκεί."

Η Μάρω Τριανταφύλλου  "ψυχή" της εκδήλωσης έγραψε :
"Την Κυριακή στη Νίκαια, έζησα κάτι πολύ όμορφο και πολύ βαθύ. 70 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς, επέτειος σημαντική της νεώτερης ιστορίας μας. Με τους συντρόφους του "Κόντρα στο Ρεύμα" ετοιμάσαμε μια εκδήλωση που συνδύαζε τον ιστορικό περίπατο σε σημεία της πόλης που συνδέονται με το Μπλόκο και μια θεατρική-μουσική παράσταση. Ο τίτλος της όλης ημέρας ήταν ΜΠΛΟΚΟ στη ΛΗΘΗ. Αυτή τη λήθη που μας επιβάλλεται με χίλιους τρόπους, γιατί η μνήμη είναι επικίνδυνη. Όποιος θυμάται, αναζητά να μάθει και κυρίως ξέρει πως τα πράγματα αλλάζουν. Ανατρέπονται όσα μας φαίνονται, όσα μας επιβάλλουν να μας φαίνονται αυτονόητα και αιώνια. Η τάξη του κόσμου, ας πούμε, και η υποταγή... Πολύς, πάρα πολύς κόσμος συμμετείχε στον περίπατο και πολύ ενεργά. Κι όταν όλος τούτος ο λαός μπήκε σιγά σιγά στη μάντρα του μπλόκου και φουρφούρισε ο κήπος από ζωή, δεν έμοιαζε να έμπαιναν θεατές, αλλά διαδηλωτές. Μια διαδήλωση για την ιστορία έγινε προχτές στη Νίκαια και αυτό ήταν το σπουδαίο. όσοι ήμασταν ήδη μέσα στο χώρο για να ετοιμάσουμε το δεύτερο μέρος της γιορτής, αναριγήσαμε και ενθουσιαστήκαμε.
Μια ομάδα νεαρών παιδιών της πόλης (η Μαρία Ψωμά, η Μαρία Ταραλά και ο Φάνης Ψωμάς) διάβασαν από το βιβλίο του Νικαιώτη αγωνιστή Δημήτρη Λιάτσου "το Μπλόκο της Κοκκινιάς" κι έπειτα τα ίδια παιδιά οδήγησαν τον κόσμο στο χώρο που είχε ετοιμαστεί για την παράσταση. Οι δυο υπέροχες γυναίκες, η Μαρία Κανελλοπούλου και η Φωτεινήγ Βελεσιώτου, ήταν ήδη εκεί έτοιμες. Η Μαρία διάβασε το μονόλογο - μαρτυρία της αγαπημένης μου φίλης Κάτιας Γαλοπούλου "Τζιγέρι μου" (ηρωίδα του μονολόγου η γιαγιά της Κάτιας, η μακαρίτισσα Νικολέτα Αγάπογλου, που την αγαπήσαμε όλοι μέσα από το πορτραίτο της Κάτιας, σαν να την είχαμε γνωρίσει) και η Φωτεινή συνόδευσε με τραγούδια. Και τι να πω; Πώς να περιγράψω τη σποαραχτική ερμηνεία της αγαπημένης μου Μαρίας; Πώς να μιλήσω για το αυθεντικό δάκρυ που κυλούσε ασταμάτητα από τα όμορφα μάτια της; για τη φωνή της που ράγιζε μεταφέροντας τον πόνο των μανάδων που τα παιδιά τους εκτελούνταν μπροστά στα μάτια τους; αλλά και την ελπίδα που ρίζωνε στέρεη καθώς δήλωνε στο τέλος με το στόμα της ηρωίδας της "τέτοιοι είμαστε", που πάει να πει θα την τιμήσουμε ξανά καθώς της πρέπει την ταυτότητά μας. Τιμούν την Βουλή τέτοιοι βουλευτές, τιμούν και το σανίδι τέτοιοι ηθοποιοί με περίσσεια ψυχής. Κι έπειτα η Φωτεινή Βελεσιώτου... Γήινη φωνή, σα μάνα βελανιδιά απλώθηκε με δύναμη στο χώρο. Ποια μικρόφωνα να την συγκρατήσουν; Έβγαιναν υπόκωφα από μέσα της κύματα μιας γέννας παράφορης που σε ταξίδευε στο άρρητο. Υγρή και πελώρια φωνή...
Να είστε καλά, κορίτσια, Κάτια, Μαρία, Φωτεινή γι' αυτό που ζήσαμε την Κυριακή.
Να είστε καλά και σεις σύντροφοι του "Κόντρα στο Ρεύμα", Στέλλα, Γιώργο, Βασίλη, Βάσω, Γιώργο, Κούλα, Γιώργο, Κώστα και τα παιδιά μας, οι Μαρίες και ο Φάνης, και όλοι όσους ξεχνώ τώρα αλλά ξέρουν πόσο τους αγαπώ και πόσο χαίρομαι που μοιραζόμαστε τέτοιες στιγμές. Να 'μαστε όλόι καλά να ανταμώσουμε σύντομα στους δρόμους του αγώνα και της δημιουργίας.
Να είστε καλά Μαρία και Φωτεινή, να μας πηγαίνετε μακριά σε κόσμους περήφανους και μοναδικούς, όπως το κάνατε την Κυριακή."

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ