17 Αυγούστου 2014. Μια απάντηση στη λήθη του παρελθόντος...


Στις 14/8/14 έλαβα ένα μήνυμα με το παρακάτω περιεχόμενο:


"Καλησπέρα σας κ. Βασιλειάδη!

Περιηγήθηκα στον πολύ αξιόλογο ιστολόγιο σας, αναζητώντας κάποια ιστορικά στοιχεία.
Συγκεκριμένα, ψάχνω να βρω μαρτυρίες που να αναφέρονται στην ύπαρξη ή μη, νεκροταφείου γερμανών στρατιωτών στην περιοχή του Πειραιά- Παλαιάς Κοκκινιάς. Σύμφωνα με κάποια φωτογραφία της εποχής που προφανώς έχουν βγάλει γερμανοί και έχει στην κατοχή του φίλος, απεικονίζεται στο βάθος μάλλον το λιμάνι του Πειραιά και φαίνονται σε πρώτο πλάνο τάφοι γερμανών στρατιωτών. Από ότι καταλαβαίνει κανείς το νεκροταφείο αυτό ήταν σε κάποιο ύψωμα. 
Επειδή προφανώς η σημερινή εικόνα της περιοχής είναι εντελώς διαφορετική από ότι ήταν 70 χρόνια πριν μου είναι αρκετά δύσκολο να προσδιορίσω το σημείο. Προσωπικά μένω στην Καλλίπολη που εικάζω ότι φαίνεται στο βάθος αριστερά της φωτογραφίας. Δεν είμαι όμως Πειραιώτης οπότε δεν γνωρίζω πολλά για τη διαμόρφωση της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. 
Συνημμένα σας στέλνω την εν λόγω φωτογραφία. Έχετε κάποια ιδέα; Θα χαρώ αν μου γράψετε τη γνώμη σας."

Δεν θέλω να σχολιάσω και ούτε να δικάσω τις προθέσεις του αποστολέα τον οποίο βεβαίως δεν γνωρίζω. Φαντάζομαι πως απλά έχει αναλάβει να κάνει έρευνα που αφορά προφανώς κάποιο γερμανικό ενδιαφέρον (ιστορικό,προσωπικό,συλλογικό)?? για τον εν λόγω γεωγραφικό προσδιορισμό. 
Με την απάντηση που του έστειλα σήμερα, ανήμερα του Μπλόκου της Κοκκινιάς, πιστεύω να έδωσα το μήνυμα και την πρέπουσα ιστορική σημασία της ημέρας, τιμώντας έτσι την μνήμη των νεκρών συμπατριωτών μας.

Σήμερα είναι 17 Αυγούστου 2014. 
Η Νίκαια τιμά τα 70 χρόνια από την εκτέλεση 190 νέων, από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής, μετά από υπόδειξη Ελλήνων συνεργατών τους. Φορώντας κουκούλα, έδειχναν στους Γερμανούς ποιους συμπατριώτες τους έπρεπε να εκτελέσουν.
6.000 άνδρες από 15 - 65 χρονών συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Οσίας Ξένης όπου παρέμειναν γονατιστοί μέχρι αργά το μεσημέρι με καύσωνα πάνω από 40 βαθμούς. Οι εκτελέσεις έγιναν στο παρακείμενο υφαντουργείο - την Μάντρα, στο Μπλόκο της Κοκκινιάς. (Ιστορική αναφορά Α.Παπαδοπούλου)
.............................................................................................................................
Όπως καταλαβαίνεις δεν έχω καμία διάθεση να βοηθήσω σε μια έρευνα που αφορά γερμανούς κατακτητές, του τότε (1940) και του τώρα (2014)...